Naki Bakır, "Türkler yurt dışında eve yöneldi, sekiz ayda 40,5 milyar TL" başlıklı yazısında, son sekiz ay içerisinde Türkiye'den yurt dışına gayrimenkul alımı için çıkarılan paranın 1 milyar 377 milyon dolar olduğunu belirtti.

GAYRİMENKUL ALIMI İÇİN YURT DIŞINA AKTARILAN PARALAR

  • 2020 yılında 213 milyon do­lar olan gayrimenkul alımı için yurt dışına aktarılan döviz tu­tarı,
  • 2021’de yüzde 74,2 artışla 371 milyon dolara,
  • 2022’de yüz­de 69,3 artışla 628 milyon dolara,
  • 2023 yılında ise yüzde 183,8’lik rekor artışla 1 milyar 782 milyon dolara ulaştığı kaydedildi. 

2 F3Cn

Bakır, yazında şunları ele aldı:

"Türkiye’de üst gelir grubundaki “yatırımcı tip” yerli alıcıların gayrimenkul yatı­rımında 2023 başından bu yana giderek artan biçimde yurt dışı­na yöneldiği gözleniyor. 

Tesla'yı gölgesinde bırakıyordu: Otomobil devi iflas etti! Tesla'yı gölgesinde bırakıyordu: Otomobil devi iflas etti!

Merkez Bankası ödemeler den­gesi verilerine göre ocak-ağustos döneminde Türklerin yurt dışı gay­rimenkul yatırımları dolar bazında geçen yılın eş dönemine göre yüz­de 17,1 artarken, yabancıların Tür­kiye’deki gayrimenkul yatırımla­rı ise yüzde 23,3 azalarak 2 milyar 24 milyon dolara geriledi. 

Ağustos sonu itibarıyla son bir yılda ise yabancılar Türkiye’den 2 milyar 946 milyon dolarlık gay­rimenkul satın alırken, Türklerin yurt dışındaki alımları 1 milyar 983 milyon dolara ulaştı. Yıllık bazda karşılıklı gayrimenkul yatırımları­nın neti 963 milyon dolar oldu.

1 G8Ci

YURT DIŞI YATIRIMIN YARISI GAYRİMENKULE

Ocak-ağustos döneminde yurt dışında konut alımının yanı sıra diğer gayrimenkul faaliyetleri ile birlikte bu sektöre toplam yatırı­mı ise 1 milyar 679 milyon dolara ulaştı. Türklerin tasfiyeler ve grup içi aktarmalar hariç, konut alı­mı dahil ilk sekiz ayda yurt dışına yaptığı doğrudan yatırım 3 milyar 927 milyon dolar olurken, bunun yaklaşık yarısı, en büyük bölümü konut alımı olmak üzere “gayri­menkul faaliyetleri” için yapıldı.

  • İlk sekiz ayda Türklerin yurt dı­şı doğrudan yatırımlarında gay­rimenkulü,
  • 601 milyon dolarla madencilik ve taş ocakçılığı,
  • 343 milyon dolarla inşaat izledi.
  • Çe­şitli imalat sanayi alt sektörlerin­de yapılan yatırımlar için transfer edilen toplam kaynak 280 milyon dolara ulaştı.
  • Finans sektörü de 265 milyon dolarla en çok yatırım yapılan alanlar arasında yer aldı."
     
Kaynak: DÜNYA GAZETESİ