“Türkiye’ye F-16 satmayın” uyarısı

Yayın tarihi: 26 Ekim 2021 Salı 10:37 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2021 Çarşamba 9:02 am

ABD’li 11 Kongre üyesi, ABD Başkanı Joe Biden’a Türkiye hakkında bir mektup gönderdi. Biden’a gönderilen mektupta, Türkiye’nin ABD ve müttefikleri için ‘tehlike arz ettiği’ni belirtilerek, F-16’ların satışının gerçekleşmemesi gerektiğini bildirildi. Mektupta, “F-35’ler S400’den dolayı verilmedi” denildi.

NTV muhabiri Hüseyin Günay ABD’li 11 Kongre üyesinin ABD Başkanı Joe Biden’a Türkiye hakkında mektup gönderdiği bilgisini paylaştı. Günay, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “ABD’li 11 Kongre üyesi Biden’a Türkiye hakkında mektup gönderdi. Türkiye’ye F-16 satılmamalı Yönetim satışı onaylarsa Kongre bloklar. F-35’ler S400’den dolayı verilmedi . Türkiye, ABD ve müttefiklerimiz için tehlike”

Günay’ın paylaşımında yer alan mektupta Türkiye’nin 40 adet F-16 uçağı ile 8 uçağın iyileştirmesi için kit satın almak istediği yönündeki haberleri endişeyle takip ettiklerini belirten kongre üyeleri, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Eylül’de yeni bir S-400 hava savunma sistemini satın alabileceğine dair yaptığı açıklamayı anımsatarak, “ABD yapımı bir uçağı, düşman gibi davranmaya devam eden bir anlaşma müttefikine göndererek ulusal güvenliğimizi tehlikeye atmayı göze alamayız” ifadesini kullandı.

Mektupta , ‘Ankara’nın S-400 sistemini satın almasının ardından Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığı’ belirtildi. ABD’de her iki iki parti tarafından desteklenen ve Biden yönetiminde de devam eden söz konusu kararın, F-35 sisteminin Türkiye tarafından riske atılmasını engellediği ifade edildi.

Adalet Bakanı ‘uzun tutukluluk’ sorusuna kaçamak yanıt verdi