Libya’da ateşkes başlamadan bitti… Hafter, Türk İHA’sını vurdu!

Yayın tarihi: 12 Ocak 2020 Pazar 6:57 pm - Güncelleme: 12 Ocak 2020 Pazar 8:23 pm

Libya’da, Rusya ve Türkiye’nin çağrısı sonrası Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Ulusal Ordu arasında varılan ateşkes TSİ 01:00’de yürürlüğe girdi. General Halife Hafter’in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, ülkenin batısında süren askeri operasyonlarını durdurduğunu açıkladı. Ateşkesin ilan edilmesinden bir kaç saat sonra ise Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu, havan mermileri taşıyan Türkiye’ye ait bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Libya Ulusal Ordusu’ndan (LUO) El Karama operasyon merkezinden yapılan açıklamada, Halife Hafter’in yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu’nun havan mermileri taşıyan Türkiye’ye ait bir İHA’yı düşürüldüğü belirtildi.

Libya’da Hafter’e bağlı güçler ateşkesi kabul etti

Sputnik Türkiye’nin haberinde yer alan açıklamada, “Havan mermileri taşıyan düşmana ait bir Türk İHA’sı düşürüldü. Bu (uçuş) ateşkesin ihlalidir. İHA, 128. Piyade Taburu’na ait Şehit Abdullah el-Utayri Kıtası tarafından vuruldu” ifadelerine yer verildi.​

12 Ocak itibarıyla Libya’nın Trablus’u da içeren batı kesimlerinde ateşkes uygulayacağını, ilk olarak General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu açıklamıştı. Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed Mismari, ateşkes ilanlarının, bunu karşı tarafın da kabul etmesi halinde uygulamaya koyulacağını belirtmişti.
Bugün ise ülkenin batısını denetimi altında tutan Ulusal Mutabakat Hükümeti de ateşkese uymayı kabul ettiğini açıklamıştı. Taraflar, karşılıklı olarak ateşkesin ihlal edilmesi durumunda çok sert karşılık verileceğini duyurmuştu.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez al Sarraj ateşkes sonrası İstanbul’a gitti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı. Birleşmiş Milletler Libya Misyonu, ateşkesi memnuniyetle karşıladı. BM taraflara, ateşkes koşullarına uyma ve sorunları diyalog yoluyla çözme çağrısında bulundu.

Libya’da ateşkes öncesi General Halife Hafter’e bağlı güçler Nisan ayından bu yana başkent Tripoli’yi ele geçirmeye çalışıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü İstanbul’da, Libya’da savaşan taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.