Türkiye’nin reddettiği ‘asbest bombası’ gemi okyanusun en büyük çöpü olacak

Yayın tarihi: 1 Şubat 2023 Çarşamba 8:20 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2023 Çarşamba 8:21 pm

Aylar boyunca süren direniş sayesinde Türkiye’de sökülmesi engellenen asbest bombası olarak adlandırılan São Paulo isimli savaş gemisinin kaderi belli oldu. Tonlarca asbest ve zehirli atık madde yüklü gemi, okyanusa terk edilecek.

Brezilya, zehirli atık maddeler ve tonlarca asbest barındırması nedeniyle tartışma yaratan savaş gemisi São Paulo’yla ilgili tepki çekecek bir açıklama yaptı.

34 bin tonluk gemiye ne olacağı uzun süredir tartışma yaratıyor. Geminin çevreye zarar vermeyecek bir şekilde sökülmesinin yolları aranıyor.

AKP geri adım attı! Mevzuata uygun denilen Asbestli geminin Türkiye’ye girişi yasaklandı

Söküm için daha önce Türkiye’ye getirilmesi planlanan gemi, aylarca süren direnişin ardından Türk makamlarını harekete geçirmişti. Gemi, Brezilya kıyılarına geri gönderilmişti.

OKYANUSTAKİ EN BÜYÜK ÇÖP OLACAK

Aylardır Atlantik Okyanusu’nun güneyinde bekleyen 60 yıllık geminin okyanusa batırılması planı da daha önce gündeme gelmişti.

Son olarak Brezilya ordusunun gemiyi “okyanusun ortasında uluslararası sularda bırakmayı” düşündüğü ortaya çıktı. Bu planın gerçekleşmesi halinde zehirli asbest bulunan gemi, okyanustaki en büyük çöp olacak.