Türkiye’nin kredi risk primi son 14 yılın zirvesinde

Yayın tarihi: 4 Mart 2022 Cuma 4:07 pm - Güncelleme: 4 Mart 2022 Cuma 4:07 pm

Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri müdahale sonrasında 30 baz puan daha artış göstererek 650 baz puanı gördü. Böylece 2008 küresel finansal kriz döneminden bu yana en yüksek seviye izlendi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü askeri operasyonlar tüm ülkelerin ekonomik dengesini değiştirdi. Bir tarafta Rusya’ya ekonomik tedbirler uygulanırken diğer tarafta da Avrupa’da doğal gaz fiyatları rekor seviyeye ulaştı.

Rusya-Ukrayna savaşı tüm sıcaklığını korurken yükselişe geçen risk göstergeleri ile Türk lirası üst üste üçüncü haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

TL gün içinde yüzde 1’e yakın değer kaybederken, haftalık kayıp ise yüzde 3 oldu. Dolar/TL kuru saat 14.20 itibariyle 14,23 lira seviyesinden seyretti. Bloomberg HT’nin haberine göre; kredi risk primindeki (CDS) söz konusu yükseliş 2008 yılındaki finansal kriz döneminden bu yana en yüksek seviyeye geldi.

CDS’lerdeki artış etkisiyle eurobond piyasası baskılanıyor. 10 yıllık dolar cinsi Türkiye eurobondun getirisi son 3 günde 50 baz puandan fazla artış göstererek yüzde 8,7’ye çıktı.

HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy, “Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşından turizm, ihracat, müteahhitlik hizmetleri, petrol, hububat ve ayçiçek yağı fiyatları açısında olumsuz etkilenebileceği beklentileri Türkiye’nin CDS’inde yükselişin gelişmekte olan piyasa ortalamasından daha fazla olmasına neden oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’da yangın tehlikesi geçti! İşte dakika dakika gelişmeler…