Türkiye’nin koronafobi haritası! İşte en çok korkan bölge…

Yayın tarihi: 29 Nisan 2020 Çarşamba 4:15 pm - Güncelleme: 29 Nisan 2020 Çarşamba 4:16 pm

Üsküdar Üniversitesi, koronavirüs ile ilgili Türkiye genelinde 81 ilde online anket üzerinden ‘Türkiye Koronafobi ve Salgınla İlişkili Duygu Çalışması’ yaptı. Buna göre en fazla korkan bölgeler Ege ve Doğu Anadolu oldu.

Türkiye genelinde 81 ilde yapılan ‘Türkiye Koronafobi ve Salgınla İlişkili Duygu Çalışması’ araştırmasına göre, koronavirüs salgınından en fazla korkan bölgeler Ege ve Doğu Anadolu. Katılımcıların yüzde 58’i ise virüsle mücadelede dünyadaki gelişmiş ülkelere göre Türkiye’yi daha başarılı gördüğünü söyledi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Üsküdar Üniversitesi Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu tarafından yapılan araştırmanın, Kovid-19 salgınının kişilerde oluşturduğu kaygı, korku, süreç yönetimi ile ilgili algı ve olgunlaşma olmak üzere dört boyutta değerlendirilmesi hedefleniyor.

EN ÇOK DOĞU VE EGE ETKİLENDİ

Araştırma, Kovid-19 salgınının korku ve kaygı açısından en çok Doğu Anadolu ve Ege bölgelerini etkilediğini gösterdi.

‘Koronavirüsten çok korkuyorum’ diyenler Doğu Anadolu’da yüzde 50, Ege’de yüzde 49 olarak belirlendi. Bu rakamları yüzde 47 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 43 ile Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ve yüzde 41 ile Karadeniz Bölgesi izledi.

‘Koronavirüsle ilgili haberleri izlerken gergin ve endişeli oluyorum’ diyenler yüzde 56 ile en çok Akdeniz Bölgesi’nden çıktı.

Araştırma kapsamında, tüm bu korku ve kaygılara rağmen katılımcıların büyük kısmı psikolojik olgunlaşma bildirdi. Araştırmada en yüksek yüzde 74 ile ‘Sahip olduklarımın kıymetini biliyorum’ ifadesi yer aldı.

ERKEKLERİN PSİKOLOJİK OLGUNLAŞMA SÜREÇLERİ DAHA ZAYIF

Kadın katılımcıların korku ve kaygılarının daha fazla olduğu görülen araştırmada, erkeklerin psikolojik olgunlaşma süreçlerinin ise daha zayıf olduğu tespit edildi.

Araştırmada, Kovid-19 salgını nedeniyle gerçekleştirilen infaz düzenlemesinin sonuçlarını kaygı verici bulanlar yüzde 45.6, sosyal ilişkilerden uzak kalma kaygısı yaşayanlar yüzde 40.9, kişinin ölümü halinde aile bireylerinin geleceği ile ilgili kaygı duyanlar yüzde 35.3, yeterli sağlık hizmeti alamama endişesi taşıyanlar ise yüzde 31.3 olarak tespit edildi.