Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı TELE1’deydi: Tedirgin olduğumuz bir zorluk yok, heyecanlıyız

Yayın tarihi: 17 Ocak 2024 Çarşamba 8:25 pm - Güncelleme: 18 Ocak 2024 Perşembe 12:47 pm

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı‘nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonuna ilişkin fırlatma 19 Ocak’a ertelendi. Aylar önce TELE1’e konuşan Gezeravcı “Tedirgin olduğumuz herhangi bir zorluk yok” demişti.

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun uzay yolculuğu 19 Ocak’a ertelendi. SpaceX, fırlatma öncesi son kontrollerin tamamlanacağını bildirdi.

Gezeravcı aylar önce TELE1’de Alp Yanardağ’ın sunduğu ‘Bilim Teknoloji Evreni’ programına konuk olmuş, “Karşılaşmaktan tedirgin olduğumuz herhangi bir zorluk yok” demişti. Yedek uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever ise duygularını “Umarım bütün Türkiye’nin nefeslerinin tutarak izlediği, gelecekte benzer misyonların düzenlemesi adına şevk duyduğu bir an olacak” dile getirmişti.

‘TEDİRGİN DEĞİLİZ’

Heyecanlı olduklarını belirten Gezeravcı şunları söylemişti: “Programın paydaşı olan NASA ile bu görevin icrasını üstlenen Space X’in ve Avrupa Uzay Ajansı’nın gerekli gördüğü eğitimlerin tümünü tamamladık. Nisan ayı ortalarında başladığımız bu eğitimlere halihazırda sıkı bir şekilde devam ediyoruz. Fırlatmanın gerçekleşeceği tarihe kadar da bu eğitimler aralıksız devam edecek. Bu işe çıkarken kendime edindiğim mottolardan bir tanesi ‘Bir işi bir kişi yapabilmişse ben de yaparım’ oldu. Karşılaşacağımız zorlukların birçoğu zaten belki tecrübe edilmiş zorluklar. Karşılaşmaktan tedirgin olduğumuz herhangi bir zorluk yok.”

10 soruda Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu

‘UMARIM TÜRKİYE NEFESİNİ TUTARAK İZLER’

Tuva Cihangir Atasever ise şöyle konuşmuştu: “Alper Abi’nin de bahsettiği gibi yeniliklerle dolu heyecanlı bir yolculuk. Pek çok yeni teknolojiyi, şu an da Crew Dragon gibi en üst seviye uzay aracıyla ilgili yeni bilgiler öğrendik. Oradaki eğitimlerde kendimi lunaparktaki bir çocuk gibi hissediyoruz. Umarım bütün Türkiye’nin nefeslerinin tutarak izlediği, gelecekte benzer misyonların düzenlemesi adına şevk duyduğu bir an olacak bizim için.”

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın uzay yolculuğu ertelendi

 

Kaynak: TELE1