Türkiye’nin en sesli ili belli oldu

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 3:42 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2022 Cuma 3:42 pm

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayınladığı gürültü kirliliği raporuna göre en gürültülü şehir 119 desibel ile Bangladeş’in başkenti Dakka oldu. Onu Hindistan’ın Moradabad kenti ve Pakistan’ın başkenti İslamabad izledi.

Birleşmiş Milletler yayınladığı Çevre Programı raporunda “Çevreden gelen rahatsız edici sesler, fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına sebep oluyor. Her yıl gürültüye maruz kalan binlerce kişi erken hayatını kaybediyor” tespitini yaptı.  Raporda, metropol kentlerde artan ses kirliliğine dikkat çekildi. Buna göre, büyükşehirlerdeki gürültü her yıl binlerce erken ölüme yol açıyor.

İstatistiklere göre en gürültülü şehir 119 desibel ile Bangladeş’in başkenti Dakka oldu. Onu Hindistan’ın Moradabad kenti ve Pakistan’ın başkenti İslamabad izledi. ABD’nin New York kenti de 95 desibelle gürültülü şehirler arasına girdi.

TÜRKİYE’DEN BİR ŞEHİR LİSTEDE

Listede Türkiye’den Tokat yer aldı, kentin desibeli 82 olarak kaydedildi. TRT Haber’e göre raporda Avrupa genelinde çevreden gelen yüksek ses sebebiyle her yıl ortalama 12 bin erken ölüm gerçekleştiği belirtildi.

6 buçuk milyon kişi ses kirliliği sebebiyle uyku sorunu yaşıyor, 48 bin kişiye kalp rahatsızlığı teşhisi konuluyor. Büyükşehirlerde gürültü oranının düşürülmesi için otoyol kenarlarına ses bariyeri inşası, elektronik araç kullanımı ve bina çatılarının yeşillendirilmesi tavsiye ediliyor.

Orhan Gencebay Gülşen’den özür diledi