Türkiye’den ‘zam’ şampiyonluğu

Yayın tarihi: 17 Ocak 2021 Pazar 12:12 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2021 Pazar 12:12 pm

Türkiye, yaklaşık yüzde 20.6 artışla gıda fiyatlarında OECD ülkeleri arasında şampiyon oldu.

Aralık 2020 itibarıyla Türkiye’de gıda fiyatları artışı yüzde 20.6; tüketici enflasyonu ise yüzde 14.6 olarak açıklandı.

Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre Türkiye bu rekor artışla gelişmekte olan ülkeler arasında ikinci sıraya yerleşirken Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldi. OECD’nin açıkladığı verilere göre tüm dünyada yüzde 35.8 yıllık tüketici enflasyonuyla, enflasyon şampiyonu Arjantin oldu. Arjantin’de 2020 Aralık itibarıyla gıda fiyatlarındaki artış oranı ise yüzde 40.4’e ulaştı.

Türk-İş’in verilerine göre gıda fiyatları Aralık’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,75 artış kaydetti. Araştırmada açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin paylaşılan son rakamlara göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı açlık sınırı 2 bin 589,94 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ise, 2020’nin Kasım ayında gıda fiyatlarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,08’lik artış gerçekleşti.

FAİZ ARTIRIMI KARARINDA ENFLASYON VURGUSU

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) da ekonomik çevrelerin merakla beklediği faiz artırımı kararında gıda enflasyonu vurgusunda bulundu. Kararda, şu ifadeler yer aldı:

“Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir”