Dışişleri Bakanlığı’ndan Pompeo’ya ‘Batı Şeria’ tepkisi

Yayın tarihi: 19 Kasım 2020 Perşembe 8:16 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2020 Perşembe 8:17 pm

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Batı Şeria ziyaretine ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, bu ziyaretin son derece vahim bir durum olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İsrail temasları kapsamında Batı Şeria’da yasa dışı bir yerleşim yerini ziyaret etmesine ilişkin Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada Pompeo’nun ziyaretinin uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtilirken Türkiye’nin Filistin’in uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarını koruyacağı ifade edildi.

Bakanlık tarafından yayınlanan yazılı açıklamada şu  ifadeler kullanıldı:

“ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, İsrail’e gerçekleştirmekte olduğu ziyaret kapsamında bugün işgal altındaki Batı Şeria’daki bir İsrail yerleşim birimini, ABD’nin de daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi’nin 2334 (2016) sayılı kararı başta olmak üzere, İsrail’in Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırılığını kayıt altına alan BM kararlarının hilafına ziyaret etmesi son derece vahim bir adımdır. Bu ziyaretin arkasında İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki hukuk dışı eylemlerine meşruiyet kazandırmak amacı yatmaktadır. Sorumsuzca atılan bu tür tek yanlı adımlar, İsrail- Filistin ihtilafının çözümüne yönelik yerleşik uluslararası parametrelere, BM kararlarına ve Filistin halkının hak ve özgürlüklerine halel getiremeyecektir. Bu tür hesaplı eylemler sonuçsuz kalmaya mahkumdur.”