Türkiye’den ABD’ye Meksika üzerinden rekor düzeyde kaçak giriş

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2022 Pazartesi 7:37 am - Güncelleme: 25 Temmuz 2022 Pazartesi 7:37 am

Yılmaz Polat

Türkiye ve Meksika’daki uluslararası suç örgütlerinin işbirliğiyle ABD’ye Türkiye’den rekor düzeyde kaçak giriş yapıldığı bildirildi.

Türkiye’den ABD’ye kaçak girişlerin şimdiye kadar eşi görülmemiş rakamlara ulaştığı açıklandı.
ABD Gümrük ve Sınır Koruma (US Customs and Border Protection) verileri, 2022 yılında kaçak giriş yapan Türk sayısının yaklaşık 9 bine ulaştığı, sadece 1 Ekim’den bu yana 8 bin 735 Türk vatandaşının Meksika sınırından kaçak giriş yaptığını gösteriyor.

2021 yılında Meksika sınırından giriş yapan Türklerin sayısı bin 409.

Türkiye’nin hemen her bölgesinden gelenlerin kaçının ilticacı olduğu, kaçının ekonomik nedenlerle çalışmaya geldiği bilinmiyor.
Ekonomik nedenlerle para kazanmak için gelenlerin çoğunlukla iltica talebinde bulunmadığı, ABD’ye daha önce girmiş arkadaşlarının yardımıyla iş buldukları belirtiliyor.
Türkiye’den kolaylıkla Meksika vizesi alan kişilerin uçakla başlayan Avrupa bağlantılı Meksika yolculuğu Mexico City kentinden sonra kara yolculuğuyla devam ediyor ve ABD’nin Teksas yada Arizona sınırında son buluyor.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma yetkilileri, kişi başına 15 bin dolar alan ve Meksikalı kartellerle işbirliği yapan insan kaçakçılarının kişiyi Meksika-ABD sınırına kadar getirdiğini söylüyor.
Meksika tarafında çoğunlukla uyuşturucu kartellerinin kontrol ettiği bölgelerden ABD’nin Teksas- El Paso yada Arizona Eyaleti’nin Naco sınır bölgesinden giriş yapıyorlar.
Rehberlerin genellikle Türkler için Meksika’nın Juarez kentine gelip El Paso’nun karşısında bulunan Rio Grande’dan giriş yapmayı tercih ettiği bildiriliyor. Daha sonra New York ve Washington gibi çeşitli bölgelere dağılıyorlar.

Konuştuğum Washington’a ulaşmayı başaran bir genç ‘ekonomik nedenlerle geldiğini’ söyledi. ‘Siyasi ilticada bulunanların sınır koruma güvenlik ekiplerine teslim olarak sınırdaki kamplarda tutulduklarını’ anlattı

Meksika ve Türkiye’deki uluslararası suç örgütlerinin işbirliğiyle yapılan insan kaçakılığı, ABD Televizyonlarına da haber oldu.

Öte yandan, ABD’ye en fazla kaçak sınır komşusu olan Meksika’dan geliyor.
2022’nin ilk beş ayında 570 bin 462 Meksikalı illegal olarak ABD’ye giriş yaptı.
Bunu Venezüella, El Salvador, Nikaragua gibi güney Amerika ülkeleri izliyor.
Ayrıca Meksika- ABD sınırından bu yıl Ukrayna’dan 25 bin, Rusya’dan da 13 bin 500 göçmen girdiği bildirildi.