Türkiye’deki ilaç krizi dünya basınında: Bütün stokumuz elimizdekiler

Yayın tarihi: 19 Aralık 2021 Pazar 9:41 am - Güncelleme: 19 Aralık 2021 Pazar 9:41 am

Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla yaşanan ilaç krizi, dünya basınında. Fransız basını AFP, Türkiye’deki eczane depolarında ilaç kalmadığını yazdı.

Dolar ve Euro artışı, hemen her sektörü vurduğu gibi ilaç sektörünü de etkiledi. Eczanelerdeki yaşanan ilaç krizi sebebiyle birçok hasta tedavisinde kullandığı ilaca erişmekte güçlük çekiyor.

Türkiye’deki ekonomik çöküş dünya basınında da yankı bulurken, Fransız haber ajansı AFP Türk vatandaşının eczanelerde “ortadan kaybolan ithal ilaçları” bulmak için bir yarışa girdiğini yazdı. Ajans, özellikle nadir görülen hastalıklardan muzdarip olan Türklerin eczaneleri arşınladığı ve ithal ilaçları bulmaya çalıştığını aktardı.

“BİR TL İLE OCAK AYINDA 13 ABD SENTİ ALINABİLİR”

Ajans, “Türkler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geleneksel piyasa teorisine karşı çıkan kararlarıyla hızlanan döviz çöküşüyle birlikte zorlanıyor. Türkiye’nin lideri, benzer durumda olan ülkelerde normalde yapılacak olanın tersini yapıyor. Türk Lirası sadece Kasım ayında değerinin yüzde 40’ını kaybetti. Bir TL ile Ocak ayında 13 ABD senti alınabilir” yorumunu yaptı.

AFP’de yer alan haberde, “Kriz, insanların birikimlerinin değerini yok etti ve temel ihtiyaçları daha da pahalı hale getirdi. Birçok insan resmi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu durum ayrıca diyabetten, kansere, gripten kalp rahatsızlıklarına birçok alanda ithal ilaçların Türkiye’deki 27 bin eczanede bulunmasını neredeyse imkansız hale getirdi” denildi.

Bulgarlar Edirne’deki eczanelere akın etti

“YERİNE YENİ İLAÇ ALAMIYORUZ”

Ajansa konuşan sağlık çalışanları, yabancı ilaçlara olan bağlılığı azaltmak için uzun vadeli bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Ajans, küresel ölçekte hammaddenin tedarik sıkıntısı sebebiyle de fiyatların arttığına dikkat çekti.

AFP’ye konuşanlar ise çocuklar için geliştirilen şurupların tedarikinde sorun yaşandığını öne sürerken, ateş, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi hastalıklar için de ilaç sıkıntısının büyük  olduğunu aktardı. Ajansa konuşan bir eczacı ise, “Diyabet, hipertansiyon, astım gibi hastalıklar için ilaç bulamamaya başlıyoruz. Bu bir ilaç krizine dönüşebilir. Yerine yenisini alamadığımız için şu an elimizdeki ilaçlar bütün stokumuz” yorumunu yaptı.