Türkiye’deki gıda fiyatlarındaki sert artış sonunda dünya basınına girdi

Yayın tarihi: 15 Ocak 2021 Cuma 3:12 pm - Güncelleme: 15 Ocak 2021 Cuma 3:12 pm

Türkiye’de gıda fiyatlarındaki sert artış, dünya medyasında da yer buldu. Reuters haber ajansı, Türkiye’de temel gıda maddelerinin çok pahalandığını, Erdoğan’ın başka bir adım atmasının gerekebileceğini yazdı.

Türkiye’de gıda ürünlerinin fiyatları o kadar yükseldi ki bazı insanlar fiyat artışından etkilenmemek için tüm paralarını pirinç ve makarna stoğu yapmak için kullanmaya başladı.

Anne babalar daha ucuz bebe bisküvilerine yönelirken, yumurtanın fiyatı bir yılda neredeyse iki katına çıktı. Sosyal medyada dikkat çekmek için evlilik tekliflerinde nişan yüzüğü yerine kızartma yağı verildiğini gösteren görseller dolaşmaya başladı.

‘ÖZELLİKLE DE BEBEK MAMALARI…’

İstanbul’da yaşayan ve güvenlik görevlisi olan ve kısa çalışma ödeneği alan 43 yaşındaki üç çocuk babası Hüseyin Duran, “En ucuz markalardan sadece karnımızı doyuracak kadar ürün alabiliyoruz. Tüm gıda ürünlerinin fiyatları yükseliyor özellikle de bebek mamaları” dedi.

Duran “Çocuklarım için endişeleniyorum. Mutfak masrafları, kira ve kredi ödemeleri derken para bitiveriyor” dedi.

DÜNYADAN AYRIŞTI

Tüm dünyada salgının ekonomileri tahrip ettiği ve sıfıra yakın enflasyonun yaşandığı bir ortamda Türkiye’de tüketici fiyatlarında yıllık bazda %15 artış yaşandı.

Türkiye gelişmekte olan ülke piyasalarında tüketici fiyatlarındaki artışta Arjantin’in ardından ikinci sırada, OECD ülkelerinde ise açık ara zirvede bulunuyor.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 20’NİN ÜZERİNDE

Artan mazot ve gübre fiyatlarına kurak iklimin de eklenmesiyle gıda ürünleri bir önceki seneye kıyasla %20’den fazla yükseldi. Ekonomistler, Türk lirasındaki rekor seviyedeki değer kaybı nedeniyle gıda ithalatı maliyetinin 9 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkat çekiyorlar.