Türkiye’de YKS heyecanı! Kimi geç kaldı kimi son dakikada yetişti

Yayın tarihi: 17 Haziran 2023 Cumartesi 11:34 am - Güncelleme: 17 Haziran 2023 Cumartesi 1:13 pm

Türkiye’de milyonlarca öğrenci bugün sabah saatleri itibarıyla YKS heyecanı yaşadı. YKS’nin ilk oturumu sona ererken, her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı adaylar sınava geç kaldı. İşte Türkiye’den YKS manzaraları…

Türkiye’nin dört bir yanında Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) heyecanı yaşandı. Uzun süredir sınava hazırlanan milyonlarca öğrenci, bugün saat 10.15 itibarıyla okullarda ter döktü. İlk oturumun sona erdiği YKS’de her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı öğrenciler sınava geç kaldı, bazıları ise son dakikada yetişti.

Sınava girmek için erken saatlerde okullara gelmeye başlayan adaylar, kapıdaki görevliler tarafından kimlik ve sınav giriş belgesi kontrolü yapılmasının ardından içeri alındı.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Bu sırada bazı velileri ile öğrenciler arasında duygusal anlar yaşandı. Çocuklarına sarılan veliler, arkalarından dua etti. Bazı aileler, çocuklarıyla sınav günü anısına fotoğraf çektirdi.

BAZI ADAYLAR YANLIŞ OKULA GELDİ

Yanlış sınav merkezine geldiği için görevlilerce uyarılan bazı öğrenciler, geç kaldığını düşünerek panikle tarif edilen yere yöneldi. Sınava tek başına gelen adaylar ise telefonlarını ve diğer eşyalarını emanet masasına teslim etti.

DEMİR PARMAKLIKLARDAN ATLADI

Çorum’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmek için Atatürk Anadolu Lisesi’ne gelen 53 yaşındaki Habibe Alkan, sınava geç kalınca okula alınmadı. Bahçe kapısından atlayarak okula girmeye çalışan Alkan, polisler tarafından okuldan uzaklaştırıldı.

SINAVA BABASI VE AMCASIYLA GİRDİ

Amasya’da 19 yaşındaki öğrenci Mehmet Arslan, babası Şaban Arslan ve amcası Recep Arslan ile aynı okulda Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girdi. Sınav öncesi baba Arslan, oğlundan sınavla ilgili taktik aldı.

İLK OTURUM SONA ERDİ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 81 il ve Lefkoşa’da düzenlenen, 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) sona erdi.

2023 YKS kapsamında saat 10.15’te başlayan TYT’de adaylara, Türkçe Testinde 40, Sosyal Bilimler Testinde 20, Temel Matematik Testinde 40, Fen Bilimleri Testinde 20 soru olmak üzere 120 soru soruldu ve 165 dakika süre verildi.

YKS’de ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) yarın saat 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. AYT’de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40 soru, Matematik Testinde 40 soru, Fen Bilimleri Testinde 40 soru sorulacak.

AYT’ye 2 milyon 573 bin 156 aday katılacak.

Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın saat 15.45’te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde yapılacak sınavda 80 soru yer alacak.

YKS sonuçları, 20 Temmuz’da açıklanacak.

İstanbul’da toplu taşımaya YKS düzenlemesi