Kandilli Müdürü Özener: 7.2 deprem şu anda olabilir

Yayın tarihi: 27 Kasım 2019 Çarşamba 1:39 am - Güncelleme: 27 Kasım 2019 Çarşamba 9:20 am

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’de günde ortalama 3 ile 3.9 büyüklüğünde bir depremin olduğunu belirterek, “10 günde bir 4 ile 4.0, 50 günde bir 5 ile 5.9, 1,5 yılda bir ise 6 ile 6.9, yaklaşık 6.5 yılda bir ise 7’den büyük deprem meydana geliyor” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Anadolu’da ilk kez düzenlenen ‘Bu+Açık Ders Etkinlikleri’ne ev sahipliği yaptı. Program kapsamında planlanan 4 etkinlikten biri olan ‘Deprem Bildiklerimiz, Bilemediklerimiz’ konulu konferans Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programda konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Haluk Özener, slayt gösterisi eşliğinde fay hatları ve fay çeşitlerinin yanı sıra Türkiye’de deprem gözlemlerini söyledi. Kandilli Rasathanesi hakkında da bilgiler veren Özener, Türkiye’de ortalama günde 1 tane 3 ile 3.9 büyüklüğünde bir depremin olduğunu, 10 günde bir 4 ile 4.0, 50 günde bir 5 ile 5.9, 1,5 yılda bir ise 6 ile 6.9 arasında bir depremin olduğunu, yaklaşık 6,5 yılda bir ise 7’den büyük depremin meydana geldiğini söyledi.

”HER YIL BATI’YA DOĞRU 2,5-3 CM HIZLA İLERLİYOR”

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise Kandilli Rasathanesi’nin tarihi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Dünya yüzeyinin dinamik bir yapıya sahip olduğunu aktaran Özener, “Anadolu plakası her yıl batıya doğru 2,5-3 santimetre hızla ilerliyor. Ege’de bu hız 3,5-4 santimlere çıkıyor. Bu arada Yunanistan ana karası duruyor ve hatta bize doğru yaklaşıyor. Biz, bir şekilde Avrupa Birliğine gireceğiz ama jeolojik olarak. Ne zaman gireceğimizi mühendislik olarak hesaplayabiliriz.” ifadesini kullandı.

Dünyada 1900 ile 2018 yılının sonu itibarıyla 7’den büyük bin 135 depremin meydana geldiğini belirten Özener, 7 ve üzeri olan 328 depremde bir milyon 903 bin kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

“O DEPREM ŞU AN DA OLABİLİR”

Depremi önceden belirlemek için çalışmalar yürütüldüğüne işaret eden Özener, şöyle devam etti:

“Bir depremin nerede olabileceğini bilebiliyoruz. Enerji birikmesi, fay uzunluğu, eski tarihsel depremleri bilerek. En son depremde ne kadarlık bir alan kırıldı, ne kadarlık bir enerji açığa çıktı. Şu an ne kadarlık bir yer kabuğu hareketi var, bunları hesaplayabiliyoruz. Bir örnek vereyim, Marmara Denizi’nde bir deprem bekleniyor, şu anda olabilecek depremin büyüklüğü minimum 7,2. O deprem şu anda olabilir, belki 5-20 yıl bekleyebilir. Bunun ne zaman olacağını bilmiyoruz ama yerini ve büyüklüğünü tahmin edebiliyoruz.”

“TÜRKİYE’Yİ YAKINDAN TAKİP EDEBİLİYORUZ”

Özener, Erzincan’da 1939 yılında meydana gelen depremin ardından depremlerin batıya doğru kaydığını aktardı.

Depremlerin artmadığına, algılama eşiklerinin düştüğüne işaret eden Özener, “1985’lerde 15 tane deprem algılama istasyonu varken bugün sadece Kandilli olarak 450 istasyonumuz var. AFAD’ın bin istasyonu var. Dolayısıyla Türkiye’yi çok yakından takip edebiliyoruz. Eskiden 3,5’lik depremleri tespit ederken, Kandilli’nin Marmara Denizi’nin içindeki deniz tabanı gözlem istasyonlarında 0,2 büyüklüğündeki depremleri dahi algılıyoruz. Dolayısıyla bu sayı artıyor.” diye konuştu.

YAPAY DEĞREMLER MÜMKÜN MÜ?

Bir katılımcının “Yapay depremler mümkün mü?” sorusuna ise Özener, “Teorik olarak yapay deprem üretebilirsiniz ama kontrollü olarak bir şeyi kırmanız mümkün değil. Çünkü yerin altını bilmiyorsunuz. Onun dışında bir barajın su tutması minik depremlere yol açabiliyor. Doğal gaz aramanız mikro depremlere yol açabiliyor. 3’lük, 3,5’lik depremler üretebiliyor barajlar ve doğal gaz arama operasyonları. Ama ‘kontrollü olarak deprem üretelim, şurayı yıkalım’ falan bu pek mümkün değil” yanıtını verdi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’de günde ortalama 3 ile 3.9 büyüklüğünde bir depremin olduğunu belirtti