Türkiye’de öğrencilerin fen becerisi arttı matematik ve okuma becerisi azaldı

Yayın tarihi: 6 Aralık 2023 Çarşamba 11:44 am - Güncelleme: 6 Aralık 2023 Çarşamba 11:44 am

Türkiye’de öğrencilerin fen alanındaki becerisi artarken okuma alanındaki becerilerde ise düşüş yaşandı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün(OECD) 15 yaşındaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçmek için hazırladığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı(PISA) 2022 yılı sonuçları açıklandı.

Türkiye, PISA 2018’de 454 puanla 42’nci sırada yer aldığı matematik alanında 453 puana düştü fakat 39’uncu sıraya yükseldi. Türkiye 2018’de 468 puanla 39’uncu sırada bulunduğu fen alanında ise 2022 yılında 476 puan aldı ve 34’üncü sıraya yükseldi. Türkiye ayrıca 2018’de 466 puanla 40’ıncı sırada yer aldığı okuma becerisi alanında ise 456 puana geriledi fakat 36’ncı sıraya yükseldi.

KAPANMALAR KÜRESEL ORTALAMAYI DÜŞÜRDÜ

PISA raporunda, özellikle Almanya, İzlanda, Hollanda, Norveç ve Polonya gibi ülkelerde matematik alanında kaydedilen düşüşe dikkat çekildi.

Raporda, pandemi dönemindeki kapanmaların eğitim standartlarının düşmesinde etkili olduğunu, ancak bunun söz konusu başarısızlıktaki tek faktör olmadığına vurgu yapıldı. Bir dönem en yüksek sonuçların alındığı Finlandiya, İzlanda ve İsveç’te yıllardır puanların düştüğü hatırlatılan PISA raporunda “Bu, eğitim sistemlerindeki uzun vadeli sorunların da bu düşüşte payı olduğunu gösteriyor. Bu sadece Covid’le ilgili değil” denildi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre OECD eğitim analisti Irene Hu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “öğrencilerin öğretmenlerden ve okul personelinden aldığı desteğin seviyesinin” önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Bir başka OECD eğitim analisti Eric Charbonnier, “Evet ülkeler son 10 yılda eğitime yatırım yaptılar ama belki de verimli bir şekilde yapmadılar ya da öğretmen kalitesine yeterince yatırım yapmadılar” dedi. Charbonnier, “Ayrıca 2018 yılına kıyasla öğrencilerin ilerlemesine ebeveynlerin daha az katkıda bulunduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.

İmam hatip lisesi pansiyonunda yangın! 12 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Kaynak: TELE1