Türkiye’de her 10 kişiden dördü, gün boyu aynı maskeyi kullanıyor

Yayın tarihi: 12 Kasım 2020 Perşembe 1:46 pm - Güncelleme: 12 Kasım 2020 Perşembe 1:46 pm

Türkiye’de her 10 kişiden dördünün gün boyu aynı maskeyi kullandığı, kumaş maske kullanan her üç kişiden birinin ise, maskesini her gün yıkadığı ortaya çıktı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek girişimlerinden yeni nesil online araştırma servisi Adgager, maske kullanım alışkanlıklarını analiz eden Maske Kullanım Alışkanlıkları Raporu’nu yayımladı. Koronavirüs pandemisinin ardından maske kullanım alışkanlıklarını mercek altına almak amacıyla online görüşme tekniğiyle gerçekleştirilen çalışmaya, Türkiye’nin 12 bölgesinden 79 ilde yaşayan 2 bin 553 kişi katıldı.

Rapora göre, her 10 kişiden 4’ü gün boyu aynı maskeyi kullanıyor. Katılımcıların neredeyse yarısı maskesini sadece birkaç saat kullandığını, daha sonra yenilediğini belirtiyor. Kumaş maske kullanan her 3 kişiden 1’i ise maskesini her gün yıkıyor ve yıkamadan asla kullanmıyor.

HER DÖRT KİŞİDEN ÜÇÜ CERRAHİ MASKE KULLANMAYI TERCİH EDİYOR

En sık tercih edilen maske türü yüzde 73 ile cerrahi maskeler olarak belirlendi. Her 4 kişiden 3’ü cerrahi maske kullanıyor. Bez ve kumaş maskeler, yüzde 15 ile cerrahi maskeleri takip ediyor. Diğer maskelerin kullanım oranları ise oldukça düşük. Yıkanabilir nano maske yüzde 5, N95 maske yüzde 4, FFP3 maske yüzde 2 ve N99 yüzde 1 kullanım oranına sahip.

MASKE ALIRKEN İLK TERCİH ECEZANELER OLUYOR

Cerrahi maskelerin kullanım ömrü kısa. Bu sebeple sık sık yenilenen ve sürekli ihtiyaç duyulan 20’li, 30’lu ya da 50’li paketlerin satış kanalları da tüketim oranına paralel biçimde artış gösterdi.

Rapora göre, en çok rağbet gören seçenek yüzde 58’lik oranla 50’li paketler oldu. Tüketicilerin maske satın almak için ilk tercih ettiği yer yüzde 35 ile eczaneler olarak belirlendi. Marketler ise yüzde 30 ile eczaneleri takip etti.

YÜRÜRKEN MASKE ÇIKARANLARIN ORANI YÜZDE 28

Adgager’in raporuna göre, maske kullananların yüzde 67’si maskelerin koruyuculuğu ile ilgili ortalama fikirlere sahip. Maske kullananların yüzde 27’si, dışarı çıktığı zaman her ne olursa olsun maskesini çıkarmadığını ifade ediyor. Dışarıda olunan süre içerisinde maskenin en sık çıkarıldığı anlar ise yeme-içme sırasında gerçekleşiyor. Açık havada yürürken maskelerini çıkaranların oranı ise yüzde 28.

Maske kullanan her 10 kişiden 9’u maske takmayanları tedbirsiz bulurken, diğer insanların sağlık endişelerini artırdıklarını ve başkalarının hayatlarını riske attıklarını da ifade ediyor.
Katılımcıların yüzde 55’i önlemlerini yeterli buldu

Katılımcıların yüzde 77’si mevcut ceza ve yaptırımların ağırlaştırılması konusunda hemfikir. Kendileri yeterince önlem alsa da çevresindeki diğer insanların ve iş dünyasının önlemlerini yetersiz görenlerin sayısı hayli fazla.

Rapora göre, katılımcıların yüzde 55’i aldığı önlemleri yeterli buluyor ancak çevresinden sadece yüzde 6’lık bir kesimin yeterli önlem aldığını düşünüyor.

Her 10 kişiden 3’ü, iş dünyasına ve çevresindeki insanlara pek güvenmiyor, yetersiz önlem aldıkları için endişe duyuyor. Mevcut durumda, kimileri normalleşme konusunda ısrarcıyken kimileri artan vakalar ile ilgili oldukça endişeli.

MASKE ISLANDIKÇA DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR

Maskelerin yaratacağı rahatsızlıkları önlemek için yapılması gerekenler aslında çok basit. Öncelikle maskeleri ıslandıkça değiştirmek şart. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlkin Zindancı bunun sebebini, “Islak maske aslında koruyucu özelliğini yitiriyor. Sadece koronavirüs değil, her türlü bakteriye uygun bir ortam oluşturuyor” sözleri ile anlatıyor.

Ciltte tahrişe yol açan bir başka ayrıntı ise maskeyi sürekli takıp çıkartmak. Bu esnada oluşan sürtünme, ciltte tahribata neden oluyor. Bunun için mümkünse yüze takıldıktan sonra maskelere el sürmemek gerekiyor.

Maske takmadan önce cilde uygun bir krem kullanmak da alınması gereken bir başka tedbir… Cildi tahrişten koruyacak bir krem kullanmanın oldukça önemli olduğuna değinen Doç. Dr. Zindancı, “Bunu ellerimize dezenfektan kullanırken de sürekli gündeme getiriyorduk. Sürekli yıkadıkça elimizdeki bariyer bozulur. Bariyeri bozuk bir deri, her türlü egzamaya açık hale gelir. Size zarar vermeyen maddeler dahi zarar vermeye başlar. Bu, yüzümüz için de geçerli” diyor.