Çalıştırılıyor, okula gidemiyor, cinsel istismara maruz kalıyorlar… ‘Türkiye’de çocuklar güvende değil’

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2019 Çarşamba 11:45 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2019 Perşembe 12:02 am

TOÇEV’in raporu, çocukların güvende olmadığını gözler önüne serdi. Rapora göre, çocuklar cinsel istismara maruz bırakılıyor, kayıt dışı işlerde çalıştırılıyor. Uzmanlar ise toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

“Çocuk Hakları Perspektifinden Türkiye’deki Risk Altındaki Çocuklar Çalıştay” raporu, ülkedeki çocukların durumunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Rapora göre; çocuklar çalıştırılıyor, okula gidemiyor, cinsel istismara maruz kalıyor. Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı’nın düzenlediği çalıştay kapsamında hazırlanan rapora göre; 2017’de 18 bin 623 çocuk cinsel istismara uğradı, çocuk işçi sayısı ise 2018’de 2 milyona yaklaştı. Raporda, 2012’de 601 bin olan çocuk işçi sayısının, 2016 yılına gelindiğinde 709 bine kadar çıktığı aktarıldı. Çalışan her 10 çocuktan 8’inin ise kayıt dışı olduğunun altı çizildi.

Çocuk işçi sayısının en yüksek olduğu alanlar ise tarım, hizmet sektörü ve sanayi olarak sıralandı. Özellikle kız çocuk işçi sayısı tarım sektöründe yüzde 58 ile ortalamanın üstünde. Mülteci verilerin de yer aldığı raporda, Suriyeli mültecilerin yüzde 45,3’ünün çocuk olduğu ve yaklaşık 400 bin Suriyeli çocuğun okula gidemediği açıklandı.

FARKINDALIK ARTIRILMALI

BirGün’den Dilara Şimşek’in aktardığına göre, TOÇEV Başkanı Ebru Uygun, çocuklara yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilebilmesi için önerilerde bulundu. TOÇEV olarak yetkili kurumlarla görüşmelerini sürdürdüğünü ifade eden Uygun, toplumun ve çocukların bilinçlenip farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizdi. Bazı çocukların istismara uğradığının farkında olmadığını vurgulayan Uygun, “Çocuk farkında olmayabiliyor, bu nedenle aile de farkında değil. Çocukların ve ailelerin bilinçlenmesi gerekiyor. Okullarda bununla ilgili müfredat konulabilir. Medya da bununla ilgili farkındalığı artırmalı” dedi ve şu önerilerde bulundu:

1- Çocuklarla ilgili net bir alan araştırması üniversiteler ve STK’lerin katılımıyla, çalışan çocuklar için meslek profesyonelleri ile bir çalıştay düzenlenmeli.

2- Yerel yönetimlerin konuyla ilgili çalışmalarda etkinliği artmalı. Tüm öğretmenler ve okul yöneticileri eğitilmeli.

3- Öğretmenlerin çocuk gelişimi konusunda daha derinlemesine bilgi sahibi olmaları için eğitimler düzenlenmeli.

AİLELER ÇOCUKLARA ÖĞRETMELİ

İstismara uğrayan öğrenci için okulların ne yapabileceğine değinen Adli Tıp Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat ise cinsel istismar olaylarının yansıyanlardan çok daha fazla olduğunu ve okullarda yaşanan istismar olaylarının da az olmadığını dile getirdi.

Okul yönetiminin istismarı gizlemesinin kabul edilir olmadığını ifade eden Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Olayın ifşa edilmesiyle çocuğu damgalamak gibi olaylar yaşanıyor. Okullar böyle bir olayla karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilmiyorlar. Okullar bu konuda bilgilendirilmeli. MEB’in şu an en büyük eksiği bu. İstismar saklanmamalı. En hızlı şekilde olay saptanıp, çocuğun yaşayacağı travmayı en aza indirgemek için gerekli tedaviler uygulanmalı.”

Prof. Dr. Polat, anne babaların çocuklarını eğitmesi gerektiğini vurgulayarak, “Çocuklara ‘Mayo ve iç çamaşırının kapattığı yer özel yerlerin ve buralara kimsenin dokunmasına izin verme. Özel alanına yaklaşılmasına izin verme. Yabancı biri geldiğinde bağır’ bunların adım adım öğretilmesi gerek” diye konuştu.

RAKAMLARLA KORKUNÇ GERÇEK

• 18 bin 623 çocuk cinsel istismara uğradı.

• Çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı.

• Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı.

• Yarım milyona yakın Suriyeli çocuk okula gidemiyor.

• Okullaşma oranı 2016-2017 yılında yüzde 96’ya geriledi.

• Tarımda çalışan kız çocuk işçi sayısı yüzde 58.