Türkiye’de cinsiyetler arası ücret eşitsizliğiyle ilgili çalışma var mı?

Yayın tarihi: 4 Haziran 2021 Cuma 10:04 am - Güncelleme: 4 Haziran 2021 Cuma 10:04 am

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, kadın istihdamına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

HDP’li Uca’nın önergesi şöyle:

Türkiye’de kadına biçilmeye çalışılan toplumsal rol, kadınların emek piyasasında erkeklere göre daha zor iş bulmasına neden olmaktadır. Kendilerine biçilen rol nedeniyle kadınlar, ev ve aile işlerini beraber yürütecekleri işler aramakta, bu ise kadınların güvencesiz ve esnek çalışmalarına neden olmaktadır. Bu cendereyi kırmaya çalışan eğitimli kadın işgücü ise ayrımcılığa maruz bırakılmakta ve kadınlar erkeklere göre daha zor iş bulabilmektedirler. Eksik istihdam olarak nitelenen bu sorun, istihdam ve eğitim politikalarındaki sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Kadınların, güvenceli işlerde istihdam edilebilmeleri için, eşitlik prensibiyle kadın istihdam programı oluşturulması için herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

2- Eksik istihdam olarak nitelenen bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik istihdam ve eğitim politikalarınız mevcut mudur? Söz konusu politikalar mevcutsa bunlar nelerdir?

3- Cinsiyetler arası ücret eşitsizliğini tespit etme ve önlemeye dair mekanizmalarınız mevcut mudur? Mevcutsa bunlar nelerdir?

4- Kadınların işgücüne katılmasının önünde cinsiyetçi önyargılar ve ayrımcılık, erkek egemen cinsiyet rolleri, bakım ve ev içi emeğin kadınlar tarafından üstlenilmesi, kadınların çoğunlukla güvencesiz ve düşük ücretli işlerde çalışabilmeleri gibi engeller vardır. Kadınlar için eşit çalışma koşulları oluşturacak hizmetleriniz mevcut mudur?

5- İşyerinde mobinge maruz kaldığı için işsiz kalan kadın sayısı kaçtır? İşyerinde mobingi engellemeye çalışmalarınız nelerdir?

6- Pandeminin kadın istihdamı üzerindeki etkileri ve salgınla mücadele kapsamında geliştirilen politikalar toplumsal cinsiyet boyutuyla değerlendirilmekte midir?

7- Mevsimlik tarım işçilerinden ev işçilerine dek birçok kesim neredeyse hiçbir geliri olmadan açlıkla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu bakımdan, salgınla iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler geliştirilecek midir?

8- Çalışma ve yaşam koşulları açısından salgından en ağır etkilenen ve güvencesizler arasında olan düzenli veya düzensiz göçmen kadın işçilere yönelik ekonomik ve sosyal destek sağlanması planlanmakta mıdır?

9- Kadınların; salgına karşı alınan parasal önlemlerden, mali teşvik paketlerinden ve ek sosyal yardım düzenlemelerinden ne ölçüde yararlandıklarına ilişkin istatistiki bir çalışma var mıdır?

10- Türkiye genelinde son bir yılda işsizlik maaşı başvuru sayısı kaçtır? Bunun ay, il ve cinsiyet bazında dağılımı nedir?