‘Türkiye’de bir ilk yapmış olacağız’ Ankara’da yeni dönem!

Yayın tarihi: 13 Kasım 2019 Çarşamba 5:38 pm - Güncelleme: 13 Kasım 2019 Çarşamba 5:38 pm

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın seçim vaatleri arasında yer alan “Akıllı Taksi Projesi” nin prototipi tanıtıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Uygulamanın Türkiye’de ilk defa Ankara’da hayata geçirileceğini vurgulayan Yavaş, projenin taksicilere, müşterilere, belediyelere ve şehir ulaşımına çeşitli faydalar sağlayacağının altını çizdi.

ANKARA KART İLE ÖDEME YAPILABİLECEK

Projenin ihaleye çıkmasının ardından ekipmanların kentteki 8 bin 800 taksiye ücretsiz olarak takılacağını belirten Yavaş, şunları kaydetti: “Bizim Ankara için hazırladığımız akıllı kartlar yakında devreye girecek. Vatandaşlar mobil uygulamamızda bu akıllı kartlarla taksilerde ücret ödeyebilecekler. Taksilerde giderken müşteri gideceği yolu bilecek. Araca bindiği zaman peşinen kaç lira ödeyeceğini bilecek. Araçlarda ön ve arka kamera olacak.”

PROJE VATANDAŞLARA KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Proje aracılığıyla trafikteki dolaşımın azalacağına da dikkati çeken Yavaş, “Akıllı Taksi” nin vatandaşlara sağlayacağı kolaylıkları sıraladı: “Vatandaş, en yakın taksi durağı bölgesi içerisinde cep telefonu mobil uygulaması ile GPS konum bilgisini görerek boş olan taksiyi adresine çağırabilecek. Taksi içerisinde unutulan kayıp eşyaların yer/konum bilgisi alınarak, eşya sahibine iadesi sağlanacak. Şikâyet ve talepler için 7/24 çağrı hizmeti alabilecek. Vatandaş, çağıracağı taksinin plaka ve şoför kimlik bilgisini önceden görebilecek. Yabancı dil desteği ile bu özellikler turistlerin kolay kullanımına açılacak.”

Proje ile korsan taksi işletmeciliğini de minimize etmeyi hedeflediklerini kaydeden Başkan Yavaş, “Akıllı Taksi” prototipinin test sürüşünü de yaptı.