Türkiye yurt dışından yine et alacak, kazanan yine ithalatçılar ve yabancı besiciler olacak

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 12:34 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 12:34 pm

Et ve Süt Kurumu (ESK), Polonya’dan tır bazlı taze karkas sığır eti ithal ederek şarküteri ürünleri üreten firmalara satacağını duyurdu. En son Mart ayında yapılan et ithalatından sonra CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Kazanan ithalatçılar, yabancı besiciler oluyor. Yerli besicilik tüketilerek sorunlar aşılamaz.” ifadelerini kullanmıştı.

ET ve Süt Kurumu’ndan yapılan açıklamada, Polonya’dan ithal edilecek taze karkas etin kilosu 195 liradan işletmelere satılacağı bildirildi. Bu fiyata ayrıca KDV eklenecek. Kurum, istediği zaman bu fiyatı güncelleyebilecek.

‘KARKAS SIĞIR ETİ SATIŞI YAPILACAK’

Kurum’dan yapılan duyuruda “Kurumumuzca, kırmızı et sanayi alanında fiilen faaliyet gösteren firmalara (şarküteri üretimi yapan) tır bazlı olarak ithal taze karkas sığır eti satışı yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Et almak isteyenlere başvuru için sadece 2 gün süre verildi. İthal taze karkas et almak isteyen işletmeler, 26 Temmuz 2023 Çarşamba günü saat 16.00’ya kadar Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.

Et ve Süt Kurumu’nun duyuruyu 24 Temmuz’de yaparak sadece 2 günde başvuru yapılmasını istemesi de dikkat çekti. Başvurular komisyon tarafından değerlendirilerek haftalık dağıtım listesi belirlenecek. Duyuruda ”Kurumumuz, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabii olmadığından söz konusu satışı yapıp yapmamakta veya dilediğine satış yapmakta serbesttir” denildi.

“KAZANAN İTHALATÇILAR VE YABANCI BESİCİLER”

En son Mart ayında et ithal edilmesinden sonra açıklama yapan  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de son 20 yılda yapılan canlı hayvan ve et ithalatının faturasının 9 milyar 495 milyon doları bulduğunu açıklamıştı

Ömer Fethi Gürer Mart ayındaki et ithalatı sonrası şunları söylemişti:

“Karkas et ve kesimlik hayvan yanında besilik erkek sığır ithalatı ile yaşanan soruna çözüm aranıyor” diyen Gürer, “Kazanan ithalatçılar, yabancı besiciler oluyor. Yerli besicilik tüketilerek sorunlar aşılamaz. Hayvancılıkta girdi artışına karşı destekler zamanında ve gereği gibi verilmeliydi. Yem bitkileri üretimi teşvik edilmesi, bitkisel ürün planlamasının sanayi yemi/kesif yem üretimini kapsayacak şekilde yapılması, hayvancılık işletmelerinin kendi karma yem ünitelerine sahip olmaları gerektiği gibi desteklense ve meralar korunup geliştirilseydi hayvancılıkta yaşanan sorunlarda önemli ölçüde sınırlanmış olurdu. Girdiler artması hayvancılığın sorunlu boyuta ermesi neden olurken iktidar gerekli önlemleri almadı“ şeklinde konuştu.

Et krizi büyüdü iktidar ithalata sarıldı