Türkiye yanıyor! 88 yangın kontrol altında, 10 yangın devam ediyor, 4 yurttaş hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2021 Cuma 11:05 am - Güncelleme: 31 Temmuz 2021 Cumartesi 11:31 am

Türkiye’nin 21 ilinde çıkan 98 orman yangınından 1o’unu  söndürme çalışmaları devam ediyor. Manavgat’taki yangında 34 mahalle zarar görürken, Marmaris‘teki yangına ise gece boyunca müdahale edildi. Mersin’de de 5 mahallede evler boşaltıldı. Yangınlarda şu ana kadar 4 kişi yaşamını yitirirken, 138 kişi ise yaralandı. 88 noktada çıkan yangınlar kontrol altına alınarak söndürüldü.

Türkiye’nin 98 noktasında çıkan yangınları söndürme çalışmaları devam ediyor. 88 noktadaki yangın kontrol altına alınırken, 10 bölgede ise yangının devam ettiği açıklandı.

Marmaris Asparan mevkiindeki yangının şiddetlenmesi üzerine Marmaris-Datça kara yolu trafiğe kapatıldı.

98 YANGINDAN 10’U DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarıyla ilgili son verileri paylaştı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre 88 yangın kontrol altına alındı, 10 yangın devam ediyor.

28 -29 -30 Temmuz tarihli orman yangınlarında detaylar şöyle:

 

 

Kılıçdaroğlu, İstanbul programını iptal etti: Yangın bölgesine gidiyor

BAKAN KOCA’DAN BİLGİLENDİRME

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınından etkilenen 292, Marmaris ve Bodrum’da da orman yangınlarından etkilenen 60 kişinin tedavileri tamamlanarak taburcu edildiğini bildirdi.

Bakan Koca, Twitter hesabından, Manavgat, Marmaris ve Bodrum’daki orman yangınlarından etkilenen kişilerin sağlık durumuna ilişkin bilgileri paylaştı.

Manavgat’taki orman yangınında üç yurttaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Koca, “İkisi kırıklarından dolayı ameliyat edilen 16 kişinin tedavileri sürüyor. 292 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Kısmi tahliye gereği, Devlet Hastanemizdeki 10 yoğum bakım hastası diğer hastanelere nakledildi” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, Marmaris ve Bodrum’daki orman yangınlarında ise bir kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Yangınlardan etkilenen 3’ü yabancı uyruklu 64 kişiden 60’ı tedavileri tamamlanarak taburcu edildi. Tedavisi devam eden 4 kişinin genel durumu iyi. Ekiplerimizle yangın bölgelerinde görevdeyiz.”

GAZİPAŞA’DA DA YANGIN ÇIKTI
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda yangın meydana geldi.

Küçüklü ve İnceiz Mahallesi’ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın geniş bir alana yayıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için karadan müdahale ediyor.

MARMARİS’TE SON DURUM
Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün saat 13.05’de Armutalan Üntaş Sitesinin üst bölümünde başlayan orman yangını yüzlerce hektar alanda etkili oluyor.

27 Haziran’da Marmaris’te çıkan orman yangını rüzgarın da etkisi ile büyüyerek geniş bir alana yayıldı. Armutalan’dan İçmeler Mahallesine sıçrayan yangın Asparan mevkiine sıçradı.

Yangın, karadan ve havadan yapılan tüm müdahalelere rağmen, Osmaniye, Bayır, Turgut, Çiftlik ve Turunç mahallelerinde etkisini sürdürdü. Havanın kararmasından sonra helikopterler devre dışı kalırken, arazöz ve itfaiye araçları gece boyunca yangına müdahale etti.

Gece saatlerinde Armutalan Mahallesi ve İçmeler mahallesinin üst bölümlerinde sık sık yeniden patlayan alevleri söndürme çalışmalarına vatandaşlar da eşlik etti. Yangın gece boyunca Turunç Mahallesi ve Asparan mevkiinde ilerleyişini sürdürdü.

Marmaris’teki orman yangınına bir uçak, 6 helikopter havadan müdahale ederken, karadan Muğla Orman Bölge Müdürlüğü dışında çevre illerden de takviye ekipler geldi. Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi arazözlerinin tamamı yangın bölgesine sevk edilirken, Deniz Kuvvetlerine ait İHA, Tanker, Arazöz ve Keşif Aracı ile personel desteği sağlandı. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait botlar da söndürme çalışmalarına denizden destek verdi.

Marmaris’te devam eden orman yangınında, alevlerin yerleşim yerine 50 metre uzaklıkta olduğu bildirildi.

OGM: 71 orman yangınından 57’si kontrol altına alındı

MERSİN’DE 5 MAHALLEDE EVLER BOŞALTILDI
Mersin’in Silifke ilçesinde çıkan orman yangını, poyrazın da etkisiyle gece saatlerinde de devam ediyor. Yangının poyraz nedeniyle hızla yayılması nedeniyle Yeşilovacık, Akdere, Işıklı, Bağalanı ve İmamuşağı mahallelerinde evlerin tahliye edildiği öğrenildi.

Gece olması nedeniyle söndürme çalışmalarına karadan devam edilirken, poyrazın da çalışmaları zorlaştırdığı belirtildi.

Yangını kontrol altına alma çalışmaları, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarınca (TOMA) sürdürülüyor.

Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, AA muhabirine, alevlerin, birçok noktada etkisini sürdürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

“Gece saatlerinde rüzgarın artmasıyla yangınlar kontrolden çıktı. Mahallelerimizi boşalttık, boşaltmaya da devam ediyoruz. Otellerimizi de tahliye ettik. İnsanlarımızın can güvenliğini emniyete alıyoruz. Silifke’deki tesislerimizi hazırladık. Vatandaşları misafir olarak buralara yönlendiriyoruz. Rüzgarın durmasıyla biraz daha normale döneriz diye bekliyoruz ama gerçekten çok kötü bir durum.”

BODRUM VE MİLAS’TA 80 HEKTAR YANDI, KONTROL ALTINA ALINDI
Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçeleri arasındaki Pina Yarımadası’nda çıkan orman yangını, saatler sonra kontrol altına alınırken, yangında 80 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Saat 15.00 sularında henüz bilinmeyen bir nedenle ormanlık alanda başlayan yangın hızla büyüdü. Alevler, bölgedeki otellere yaklaşınca otellerdeki müşteri ve personellerden oluşan bin 500 kişi, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın koordinesinde Sahil Güvenlik botları ve Güvercinlik koyundaki sivil teknelerle hızlı şekilde tahliye edildi.

Yangın söndürme ekiplerine su taşırken hayatını kaybeden Şahin’in son paylaşımı

“HAVADAN, KARADAN, DENİZDEN MÜDAHALE”
Otellerin müşterilerinin bir kısmı güvenli alanlarda bekletildi, bir kısmı da başka otellere yerleştirildi. Yangına Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri karadan, 3 helikopterle havadan ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü botlarıyla denizden müdahale edildi. Yangında dumandan etkilenenlere 112 Acil Sağlık ve özel sağlık kuruluşlarının ekipleri müdahale etti. Milas – Bodrum Karayolu ve ara yollarda polis ve jandarma ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangın bölgesindeki çalışmalara AFAD, UMKE, Kızılay, Muğla 911 ve AKUT görevlileri de destek verdi. Akşamüstü saatlerinde büyük ölçüde kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde yeniden büyüdü.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Biz zaten Marmaris yangınından sonra kaymakamımızla birlikte teyakkuza geçmiştik. Tabi bu haberi almak istemezdik ama burada çıkan yangın hepimizi harekete geçirdi. Bütün kamu kurum ve kuruluşları büyük mücadele içinde burada çalışıyoruz. Otellerdeki misafirleri balıkçı teknelerinin de yardımıyla otellerden tahliye ettik. Güvercinlik meydanında topladık ve diğer güvenli otellere kendi araçlarımız ve TÜRSAB’ın araçlarıyla taşıdık. Aynı zamanda burada meydanda otellerine geri dönmeyi bekleyen misafirler var. Yangın esnasında otellerinden tahliye edilen personel de yavaş yavaş otellerine dönüp misafirlerin konaklayacağı duruma getiriyorlar.”

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yangına ekiplerin yoğun şekilde müdahale ettiğini belirterek, “Daha önce Marmaris ilçemizde yangın başlamıştı. İlçemizde de Güvercinlik bölgesinde, mülki sınır olarak da Milas sınırları içerisinde kalan bölgede, Meşelik tarafında bir yangın başladı. Otellerimizin lojmanlarının bulunduğu yerde başladığını öğrendik. Ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etti. Hemen hemen kontrol altına aldık gibi, şu an için tehlikeli bir durum yok. Şimdi misafirlerimiz otellerine geri dönebiliyor. Tabi söndürme faaliyetleri, soğutma faaliyetleri devam edecek. İnşallah bu yanan yerleri de en kısa zamanda eski haline getirmek için hep birlikte uğraşacağız” dedi.

Yangın tehlikesinin oteller bölgesinden uzaklaşmasının ardından daha önce tahliye edilen müşterilerin yeniden otellere döndü. Yangında otellerin herhangi bir zarar görmediği öğrenildi.

Bölgedeki bir otelin genel müdürü Mert Aygün, yangının otellerine çok yaklaştığını ifade ederek, “Yangın sınırlarımıza doğu baya yaklaştı. Ondan sonra rüzgar yönünü çevirdi. Ondan dolayı bizim otelimize sıçramadı. Otelimizde Allahımıza bin şükür hiçbir hasar yok. Ama ormanlarımız yandı, üzücü olan bu. Otelimizin yangınlara karşı altyapımız çok iyi olduğu için, herhangi bir sıçrama olmasın diye ekibimizdeki herkesi oraya yönlendirdik. Misafirlerimizi de sağlıkları için her ihtimale karşı Güvercinlik’e götürdük, teknelerle birlikte. Bunu da çok kısa bir sürede yaptık. Sonra da misafirlerimizi geri getirdik. Tatillerine devam edebiliyorlar. Otelimizi de dört dörtlük bir şekilde hazırladık. Eksiksiz bir şekilde misafirlerimize aynı hizmete devam ediyoruz. Hepimize gelmiş geçmiş olsun diyelim. Allahımıza bin şükür yaralı falan da yok.” diye açıklamada bulundu.

Ekiplerin gece karanlığında karadan müdahalesiyle yangın söndürülerek soğutma çalışması başlatıldı. Yangında 80 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma ise devam ediyor.

Cübbeli Ahmet’ten yangın açıklaması: Tekbir getirin

KÖYCEĞİZ’DE SON DURUM

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde dün sarp arazide, makilik alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Köyceğiz’in Çakmaktepe mevkisindeki makilik alanda dün saat 13.30 sıralarında yangın çıktı. Sarp arazideki yangına havadan 1 helikopterle, kadan ise 5 arazöz, 2 iş makinesi ve orman işçileriyle müdahale edildi. Alevler 6 saatte kontrol altına alındı. Ancak, havanın kararmasıyla birlikte alevler tekrar büyüdü. Köyceğiz Kaymakamlığı camilerden ve merkezi sistemden yaptıkları anonslarla, traktörlere bağlı ilaçlama su tankları olan köylüler, yangının olduğu bölgedeki Yeşilköy mevkiine çağrıldı. 250 kadar köylü, traktörleriyle bölgeye geldi. Akarsulardan pompalarla çekilen sular traktörlerin arkasındaki tanklara dolduruldu. Traktörlerle taşınan bu sularla alevlere müdahale edilerek yerleşim yerlerine doğru ilerlemesinin önü kesildi.

Sarp arazideki yangını söndürme çalışmaları, ekipler ve köylülerin de desteğiyle sürüyor.

ÖDEMİŞ’TE YANGIN

İzmir’in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Ekipler, alevlerin söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale başlattı.

Ödemiş’in Gölcük Mahallesi’ndeki ormanlık alanda, saat 15.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Bölgeye İzmir Orman Müdürlüğü’ne bağlı 1 helikopter ve 5 arazöz, orman işçileriyle sevk edildi. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Bakan Pakdemirli, Ödemiş yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

KOZAN’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINMAYA ÇALIŞILIYOR
Adana’nın Kozan ilçesinde 2 gün önce çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda 2 gün önce çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, alevlere karadan müdahaleye devam ediyor.

Yangını kontrol altına alma çalışmaları, Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince sürdürülüyor.

Kozan’da iki gün önce orman yangını çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle bazı mahalleler tedbir amaçlı boşaltılmış, bazı evler de alevlerden etkilenmişti.

Öte yandan, Salmanlı Mahallesi’ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne ile kızını bölgede bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri kurtarmıştı. Anne ve kızına bölgedeki sağlık ekiplerince ilk müdahaleleri yapılmıştı.

SOMA YANGINI KONTROL ALTINDA
Manisa’nın Soma ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun çalışması sonrası kontrol altına alındı.

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı tarihi Darkale Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 14 arazöz ile Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye araçları ve ekipleri müdahale etti. Kısa süre içerisinde alevlerin etrafını çeviren ekipler yangını yaklaşık 3 saat içerisinde kontrol altına aldı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

13 İLDE ORMANA GİRİŞLER YASAKLANDI

Yangınların önüne geçmek için valiliklerce birçok ilde ormanlık alana giriş yasağı getirildi.

İstanbul, Bursa, Balıkesir, İzmir, Aydın, Çanakkale, Gaziantep, Niğde, Kırklareli, Uşak, Hatay, Edirne ve Antalya’da da ormanlara giriş yasaklandı.

Kızılay yangın felaketini fırsata çevirmeyi ihmal etmedi