“Darbeci Sisi dönemi” resmen bitti! Türkiye ve Mısır karşılıklı büyükelçi atadı

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2023 Salı 10:13 am - Güncelleme: 4 Temmuz 2023 Salı 10:37 am

Türkiye ve Mısır, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri büyükelçilik seviyesine çıkardı. Amr Elhamamy Ankara Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Büyükelçi Salih Mutlu Şen de Kahire de görev yapacak.

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te Mursi iktidarına karşı gerçekleşen askeri darbeye Türkiye’nin gösterdiği tepki ikili ilişkilerin hızlıca gerilemesine yol açmıştı.

Karşılıklı olarak geri çekilen büyükelçilerin tekrar görevlerine döneceği sırada, 23 Kasım 2013’te Mısır Türkiye’nin Büyükelçisini “persona nongrata” (istenmeyen kişi) ilan ederek diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdü.

Erdoğan darbeci dediği Sisi ile tokalaştı

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığını duyururlar. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday göstermişlerdir.” ifadeleri kullanıldı

SİSİ’YE KARŞI RABİA İŞARETİ YAPMIŞTI

Temmuz 2013’te Abdulfettah Sisi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteğiyle darbe yaparak Mursi’yi devirerek başa geçmişti. Erdoğan, Mısır askeri darbesini protesto etmek amacıyla Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir simge olan ‘Rabia’ işaretini “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” anlamıyla kullanıldı. Türkiye-Mısır ilişkileri 2014 yılından sonra koptu.

TİRAN BENZETMESİ

Mısır askeri darbesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşmiş ve iki ülkenin diplomatik ilişkileri zedelenmişti. Erdoğan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, askeri müdahaleyi darbe olarak değerlendirerek Sisi’yi “tiran” olarak nitelemişti.

 

 

‘Darbeci’ dediği Sisi ile görüşen Erdoğan’a tepki yağıyor