Türkiye ve BAE merkez bankaları arasında anlaşma imzalandı

Yayın tarihi: 24 Kasım 2021 Çarşamba 6:29 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2021 Çarşamba 7:05 pm

Türkiye ile BAE arasında normalleşme için ilk adımlar atıldı. İki ülke arasında 9 alanda Türkiye’ye doğrudan yatırımları içeren anlaşmalar imzalandı, Türkiye ve BAE merkez bankaları ise işbirliği için imza attı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) fiili yöneticisi olan Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’la yaptığı görüşmenin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Beştepe’deki törende ticaret, enerji, çevre, limanlar ve lojistik gibi çok sayıda alanın yanı sıra iki ülke borsaları arasında işbirliğini öngöre bir mutabakat muhtırası imzalandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında da işbirliği için mutabakat zaptına imza atıldı. Anlaşmayı Türkiye adına Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu imzaladı. İmza töreninin ardından Erdoğan ve Nahyan el sıkışarak kameralara poz verdi. Tören açıklama yapılmadan sona erdi.

“TÜRKİYE’YE 10 MİLYAR DOLAR FON AYIRDIK”

Abu Dabi Kalkınma Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, “Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’ye yatırım yapmak üzere, 10 milyar dolarlık bir fon ayırmıştır” dedi.

TÜRKİYE, BAE’Yİ 2016 DARBESİNDE ROL OYNAMAKLA SUÇLAMIŞTI

Türkiye ile BAE arasında 2016 senesinde karşılıklı ziyaretlerle bir diyalog kapısı açıldı ancak Temmuz 2016 darbe girişiminde Abu Dabi’nin rol oynadığı ve darbecileri desteklediğine ilişkin iddialar ilişkilerin yeniden soğumasına neden oldu.

REUTERS’TAN SWAP İDDİASI

Görüşmeler öncesinde Reuters’a konuşan iki yetkili, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bugün Ankara’yı ziyaret eden BAE yetkilileriyle potansiyel bir swap anlaşması için ön görüşme yürüttüğünü söylemişti.

Türk lirası çakıldı! İşte piyasalardaki son durum

Türkiye’de tarihi alım kararı alan BBVA’dan TL açıklaması

 

Kavcıoğlu ve BAE arasında swap anlaşması yapılacak iddiası

BAE-Türkiye arasında yatırımları kapsayan anlaşma imzalanacak