Türkiye Uzay Ajansı’ndan meteor açıklaması

Yayın tarihi: 1 Şubat 2022 Salı 2:04 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2022 Salı 2:04 pm

Dün gece görüntülenen yeşil meteorla ilgili açıklama yapan Türkiye Uzay Ajansı “Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır” dedi.

İstanbul’da ve Türkiye’nin birçok kentinde dün gece görülen meteorla ilgili Türkiye Uzay Ajansı’ndan açıklama geldi. Açıklamada, gök cisimlerimin kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebileceği belirtildi. TUA’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Dün gece Türkiye’nin çeşitli noktalarında yeşil ışık saçan bir meteor görüntülenmiştir. Bu gök cisimleri kimyasal yapıları sebebiyle atmosferde pek çok farklı renkte gözlemlenebilir. Meteorlar, Dünya atmosferine girdiklerinde çok sayıda hava molekülü ile çarpışırlar. Bu çarpışmalar parçacığın dış katmanlarını püskürterek sodyum demir ve magnezyum atomlarından oluşan bir buhar oluşturur.

Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Bir çok meteorun rengine, onlardaki metal atomlarından yayılan ışık(mavi,yeşil ve sarı) ile havadaki atomlar ve moleküller tarafından yayılanışık(kırmızı) neden olur.”

Sosyal medya ayağa kalktı! İstanbul’a göktaşı düştü iddiası