Türkiye sosyalist hareketinin öncülerinden Mihri Belli yaşamını yitirmesinin 13'üncü yılında mezarı başında anıldı.

Türkiye sosyalist hareketinin öncülerinden Mihri Belli 2011 yılında 95 yaşındayken İstanbul Göztepe'deki evinde solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirmişti. Belli'nin yaşamını yitirmesinin üzerinden 13 yıl geçti. Belli ölümünün 13'üncü yıl dönümünde   Feriköy'deki mezarı başında anıldı. Belli'nin anma etkinliğine çok sayıda kişi katıldı.

https://tele1.com.tr/mihri-belliden-kalan-devrimin-guncelligi-463500/

MİHRİ BELLİ KİMDİR?

İstanbul Silivri'de 1915 yılında doğan Mihri Belli, Marksist düşünceyle 1936'da iktisat okumaya gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) tanıştı. İşçi hareketlerine katıldığı ABD'den, 1940'da Türkiye'ye dönerek Türkiye Komünist Partisi'ne (TKP) katıldı.  1943-1944 yıllarında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Ordinaryüs Profesör Fritz Neumark'ın asistanlığını yaptı. Orada İlerici Gençler Birliği'nin kurucu ve örgütleyicilerinden biri oldu. 1944'de İlerici Gençler Birliği kovuşturmasında tutuklandı, iki yıl hapis ve sürgün cezasına çarptırıldı.

YUNAN İÇ SAVAŞINA KATILDI

1946'da Yunan İç Savaşı'na gerilla olarak katıldı. Demokratik Ordu saflarında tabur komutanlığına kadar yükseldi. Burada "Kapetan Kemal" olarak anılıyordu. Çatışmalarda iki kez yaralandı. Bulgaristan ve Sovyetler Birliği'nde tedavi gördü. Akıcı bir şekilde Yunanca konuşabiliyordu.  2009 yılında Yunan yönetmen Fotos Lamprinos tarafından kendisi hakkında "'Kaptan Kemal, Bir Yoldaş" isminde bir belgesel vizyona girmiştir.

1950'de Türkiye'ye pasaportsuz girmekten ve tabanca bulundurmaktan tutuklandı ve kısa süre hapis yattı. Serbest bırakıldıktan sonra ertesi yıl, 1951 TKP tevkifatında tekrar tutuklandı. Yargılandı ve 7 yıl hapis ve iki yıl dört ay mecburî ikamet cezasına mahkûm edildi.

68 KUŞAĞININ İÇİNDE YER ALDI

İlk kez 1960'larda yasal olarak, kendi adıyla konuşma ve yazma olanağını elde etti. "Türk Solu" ve "Aydınlık Sosyalist Dergi" adlı yayın organlarının yayınlanmasına öncülük etti. Bu dönemde de konuşma ve yazılarından dolayı iki kez tutuklandı, aylarca hapis yattı.

Hüda-Parlı grup tekbirlerle tiyatro oyununu bastı! Hüda-Parlı grup tekbirlerle tiyatro oyununu bastı!

Bu dönemde ünlü Milli Demokratik Devrim (MDD) tezlerini geliştirdi. Mahir Çayan ve Deniz Gezmiş'e de liderlik yaptı. 12 Mart 1971 Muhtırasının ardından yakalanmamak için yurt dışına çıktı. Bir süre Filistin Kurtuluş Örgütü'nün konuğu oldu. Ardından Türkiye'ye giriş yaptı. Ama birkaç ay sonra tekrar yurtdışına çıkarak Batı Avrupa'ya geçti. Orada bir süre kalarak Yurtsever Dergisi'nin yayımlanmasına yardımcı oldu. Bülent Ecevit'in önderliğindeki CHP'nin en büyük parti olarak çıktığı 1973 seçiminde Türkiye'deydi.

1974 Af Yasası'ndan sonra arkadaşlarıyla birlikte 1975'de Türkiye Emekçi Partisi'ni (TEP) kurdu. Parti kurulur kurulmaz Sıkıyönetim Mahkemesi savcılığı harekete geçti ve tüzükteki Kürt sözcüğünün kaldırılmasını istedi. Aradan yıllar geçtikten sonra Anayasa Mahkemesi, partiyi Kürtlere eşit hakları savunduğu için TEP'i kapattı.

11 YIL HAPİS 18 YIL SÜRGÜN

1980 darbesinden sonra 1992'de Türkiye'ye dönene dek Ortadoğu ve İsveç'te yaşadı. 1996'da Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), 2002'de de Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) kurucusu oldu. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Emek Barış Demokrasi Bloku - DEHAP listesinde İstanbul 1. Bölgeden aday oldu.

90. yaşı şerefine düzenlenen etkinlikte 50 yıl önce yaptığı portreler "Hapishaneden Çizgiler" adı altında sergilendi.

Toplam 11 sene hapis, 18 sene zorunlu sürgün yaşadı. 16 Ağustos 2011 yılında aramızdan ayrıldı.

Kaynak: TELE1