Türkiye ‘şeffaflık’ testinden geçemedi

Yayın tarihi: 9 Aralık 2021 Perşembe 5:12 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2021 Perşembe 5:12 pm

Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi 2021 yılında ülkelerin gelecekteki pandemilere ne kadar hazır olduğuna dair bir rapor yayımladı. Paylaşılan raporda ülkelerin, geçmiş yıllarla karşılaştırılarak pandemide verdiği mücadeleler de konu başlığı oldu.

Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndaki Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi ve Nükleer Tehdit Girişimi’nin bir araya gelerek hazırladığı endeks, dünyanın 195 ülkesinin sağlıkla ilgili acil durumlara ne kadar hazır olduğunu ölçtü.

ABD, gelecekteki sağlık acil durumları ile başa çıkmak için en hazırlıklı ülke olurken, onu Avustralya ve Finlandiya takip etti. Türkiye, 195 ülke içerisinden 46’ıncı sırada yer aldı.

Rapora göre, Türkiye’nin indeks skoru yüz üzerinden 50 yani ortalama bir düzeyde yer alıyor. Türkiye’de olası bir salgının saptanma oranı ise yüzde 41,4 seviyelerinde seyrederken, salgına acil karşılık verme oranı yüzde 36,6’da kaldı. Yüzde 57,2’lik puanı ile riskli ülkeler arasında da ortalamanın üstünde kaldı.

‘TÜRKİYE VERİ ŞEFFAFLIĞINDA SINIFTA KALDI’

Türkiye, “veri erişilebilirliği ve şeffaflığı” kategorisinde yüz üzerinden yüzde 23,3 oranı alarak, şeffaflık konusunda ortalamanın oldukça altında yer aldı. Hastaneler, sağlık merkezleri ve halk sağlığı merkezlerinin durumunun ise 2019 yılına oranla artış gösterdiği raporda, Türkiye, yüz üzerinden 30 puan alarak ortalamanın altında kaldı.

2019 yılında ‘biyogüvenlik’ notu 100 üzerinden 100 olan Türkiye’de 2021 yılında bu oran ise yüzde 20’lere kadar geriledi.

Bilim Kurulu’na soruldu: Vaka sayıları neden düşmüyor?

TÜİK Kılıçdaroğlu’na kapılarını açmadı! “Verileri nereden alıyorlar?”