Türkiye seçimini yaptı! İşte dakika dakika gelişmeler

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2023 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 15 Mayıs 2023 Pazartesi 12:09 am

Türkiye sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi sabah 08.00’de başladı, 17.00’de sona erdi.

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi, Türkiye genelinde bugün saat 08.00’de başladı. Oy verme işlemi saat, 17.00’de bitti.

Türkiye’nin, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.

Yurt içinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verdi. 3 milyon 416 bin 98 seçmende yurt dışında oy kullandı. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172.

Siyasiler sandık başında oyunu kullanmaya başladı

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

23: 49 | AKŞENER CHP GENEL MERKEZİNDE

İYİ Parti lideri Meral Akşener, seçim sonuçlarını takip etmek için saat 23:49 itibariyle Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkez binasına geldi.

23.14 | ANTALYA’DA KULLANILAN OYLAR SEÇİM KURULU’NA GETİRİLİYOR

Antalya’da Muratpaşa ilçesinde kullanılan oylar da saat 19.00 itibarıyla sandık görevlileri ve polis eşliğinde Muratpaşa İlçe Seçim Kurulu’nun bulunduğu Antalya Spor Salonu’na getirilmeye başlandı. Oyların olduğu torbalardaki mühürler girişte polis ekipleri tarafından kontrol edilerek içeriye alındı. Kontrollerin yapıldığı kapı girişinde zaman zaman yoğunluklar yaşandı. Oy torbalarını kimileri kucaklarında, kimileri ise sırtında taşıdı. Diğer yandan saat 22.30 itibarıyla ilçe seçim kuruluna oy torbalarını teslim etmek isteyenler metrelerce uzayan kuyruklar oluşturdu.

21:00 | BAHÇELİ’NİN SANDIĞINDAN KILIÇDAROĞLU ÇIKTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Anıttepe Ortaokulu’nda oyunu kullandı. Bahçeli’nin de oy verdiği 1296 numaralı sandıkta Cumhurbaşkanlığı Seçimi için 304 oy kullanıldı. Bir vatandaşın yanlış sandıkta oy kullandığının tespiti üzerine, sayım öncesi sandıktan rastgele seçilen 1 oy yakılarak iptal edildi. Kullanılan oylardan 3’ü ise geçersiz sayıldı.

Sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu’na 238, Recep Tayyip Erdoğan’a 57, Sinan Oğan’a 4, Muharrem İnce’ye ise 1 oy çıktı. Kılıçdaroğlu böylece Bahçeli’nin sandığındaki oyların yüzde 79’unu aldı.

 

19:54 | MUHARREM İNCE’NİN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN KEMAL KILIÇDAROĞLU ÖNDE ÇIKTI

Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin oy kullandığı sandıktan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu birinci çıktı.

Muharrem İnce’nin Ankara Yaşamkent Şener Çakmak Anadolu Lisesi’nde oy kullandığı sandıkta Kemal Kılıçdaroğlu’na 296, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 50, ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’a 12, İnce’ye ise üç oy çıktı.

Sandıkta kullanılan 361 oyun 296’sını alan Kılıçdaroğlu, oyların yüzde 81,99’unu almış oldu.

19:29 | SİNAN OĞAN’IN OY KULLANDIĞI SANDIK ‘KILIÇDAROĞLU’ DEDİ

ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28’inci Dönem Milletvekili Seçimi için Çankaya ilçesindeki Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi’nde oy kullandı. Oğan’ın da oy verdiği 1276 no’lu sandıkta 331 seçmen oy kullandı. Oyların 328’i geçerli, 3’ü geçersiz sayıldı. Sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu’na 278, Recep Tayyip Erdoğan’a 36, Sinan Oğan’a 14 oy çıktı.

Kemal Kılıçdaroğlu, sandıktaki oyların yüzde 84,7’sini aldı.

1926 | BIÇAKLI KAVGADA ÜÇ KİŞİ YARALANDI

Mersin Tarsus’ta Lütfi Benli Ortaokulu’nda oy sayımı sırasında çıkan tartışmanın dönüştüğü bıçaklı kavgada üç kişi yaralandı. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırılırken polis olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

18:45 | AKŞENER İYİ PARTİ GENEL MERKEZİNE GELDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin genel merkezine geldi.

18:28 | CHP SİSTEMLERİNİ YURT DIŞINA KAPATTI

Cumhuriyet Halk Partisi, yurtdışından gelebilecek siber saldırılardan korunmak için sistemlerini yarın 23:59’a kadar geçici olarak yurtdışına kapattığını açıkladı.

18:00 | RTÜK’TEN 21:00 UYARISI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine ilişkin sonuçların, Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) aksi yönde karar alınmadığı takdirde saat 21.00’e kadar yayınlanamayacağı uyarısında bulundu.

17.55 | YURT DIŞI OYLAR SAYILMAYA BAŞLANDI

Yurt dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ali Uğuz, yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oyların sayımına başlandığını söyledi.

Ali Uğuz, “Yurt dışında 72 ülke 15 temsilcilikte 5 bin 114 sandıkta kullanılan oylar daha önce de söylediğim gibi 5 kilitli kapıda muhafaza edildi. Oyları oradan aldık, sandık sayım kurulunun masalarına tek tek yerleştirdik. 1430 sandığa böldük her bir sandık kurulu 3-5 torba sayacak, mesaimiz uzun. Sayım da uzayabilir. Yurt içinde 1 saatte sayılacak sandık bizde 2 saatte sayılabilir. Saydıktan sonra veri giriş merkezine gireceğiz” şeklinde konuştu.

17:00 | OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. Oyların sayım işlemine başlandı.

16.22: ’17:00’DE KUYRUKTA BEKLEYEN SEÇMENLER OY KULLANABİLİR’

İstanbul Barosu, saat:17.00 itibariyle kuyrukta bekleyen seçmenler için açıklama yaptı. Açıklamada “Sandık Kurulu Başkanı saat 17.00 itibarıyla oy kullanmak için kuyrukta bekleyen seçmenlerin kimliklerini toplar ve bu seçmenlere oylarını kullandırır” denildi.

ERZURUM’DA ONLARCA KİŞİ AYNI ANDA KABİNE GİRDİ

16.15: Mersin’de MHP Gülnar İlçe Başkanı Celal Kadim, kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanıp 2019’daki seçmen kağıdı ile başka bir sandıkta oy kullandı. Kadim hakkında tutanak tutulup suç duyurusunda bulunuldu.

İki kez oy kullanan MHP’li başkan hakkında suç duyurusu

14.30: Erzurum Palandöken’de okuma yazma bilmeyen bir yurttaş ile birlikte sandık başkanı ve memurla birlikte oy kabinine girdi. Usule aykırı şekilde oy kullanıma CHP itiraz etti. TELE1’in ulaştığı CHP Milletvekili Burak Erbay,  “Sandık kurulu başkanı, kalabalık bir şekilde kabinin arkasına geçip çoklu oy kullanma ortamını oluşturmuş. Başkanın yönlendirmesi var. Yerine oy basılan kişi okuma yazma bilmeyen kişi. Bölgeye gidip itiraz edip tutanağı getirttirdik. Seçim kurulu itirazı devam ediyor. yakın takipteyiz” dedi.

 

 

“AKP’LİLER OKULDA MASA KURUP AKP ROZETİYLE DOLAŞARAK SEÇMENİ YÖNLENDİRDİ”

14.06: Bursa Osmangazi’deki İnönü Ortaokulu’nda masa kuran AKP üyelerinin rozetle dolaşıp seçmenleri yönlendirdiği iddia edildi. AKP’lilere tepki gösteren Yeşil Sol Parti Bursa milletvekili adayı Cahit Kırkazak, “Seçim kanununa aykırı” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

“Burada masa kurarak kendi rozetleriyle okul içerisinde gezerek insanları yönlendiriyorlar” diyen Kırkazak, “Sandık bölgesine giderek başkanlara müdahale ediyorlar. Yüksek Seçim Kurulu ve Seçim Kanunu’na aykırı bir şekilde bu insanlar burada insanları iradelerine ipotek koyacak şekilde yönlendirip baskı  kuruyorlar” dedi.

 

 

12.00: Üsküdar’daki Selimiye İlköğretim Okulu’nda 1201 numaralı sandığın mühürsüz olduğu tespit edildi. Avukatların itirazları üzerine tutanak tutuldu. Saat 12.00’de yapılan itirazların ardından sandık mühürlendi.

11.56: Muğla Marmaris’teki okullardaki tutanak defterlerinde “Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylama ve referandum” yazıldı. Duruma  itiraz edilerek, yenisi talep edildi. T24’ün haberine göre; tutanak defterinin yenisinin gelmemesi durumunda oylama işlemine bu defter ile devam edilecek.

11.30: Halkların Demokratik Partisi Gaziantep’te yaklaşık bin kişi bilgileri dışında Vatan Partisi adına Sandık Kurulu üyesi olarak bildirilmesine dair açıklama yaptı. Açıklamada seçmemelerin bu nedenle kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Kayıtlı oldukları sandıklara gittiklerinde durumdan haberdar olan seçmenler ellerinde 142 belgesi de olmadığı için görevli oldukları sandıklarda da oy kullanamamıştır. Duruma ilişkin tutanak tutulmuştur. İlçe Seçim Kurulu “düzenleyeceğimiz belgeyi alırlarsa oy kullanabilirler” cevabını vermiştir. Muhalif seçmenin oy kullanmasını engellemeye yönelik bu hamleye karşı HDP ve Yeşil Sol Parti Seçim Takip ve Koordinasyon Merkezi gerekli girişimlerini sürdürmektedir.”

11.06: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’da bir kişinin mükerrer oy kullanmaya çalıştığını açıladı. Kaftancıoğlu, suç işleyen kişinin CHP’li sandık görevlisini tehdit ettiğini de söyledi. Kaftancıoğlu Twitter’da şunları kaydetti: “İstanbul’da şu ana kadar tek bir kişi mükerrer oy kullanmaya kalktı. O da yakalandı:) Yakalayan sandık görevlimizi “seni yazdım” diye tehdit etmeseydi iyiydi. Şimdi o düşünsün… Başvuru yapıldı. “Mükerrer oy kullanmaya teşebbüsün ciddi cezasi var. (3-5 yil arasi hapis)”

10.40: İzmir Ahmet Ragıp Üzümcü İlkokulu’nda oy kullanıldığı sırada AKP logolu kalem dağıtan bir şahıs polisler tarafından okuldan uzaklaştırıldı.

10.00: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün ve kızları Duygu ve Defne Soyer ile birlikte Seferihisar Ulaşmış Ortaokulu’nda oy kullandı.

9.54: Gaziantep’in Şahinbey Mahallesi’nde bulunan Kazım Karabekir İlkokulu’nda 58 seçmenin, Vatan Partisi adına başka bölgelerde sandık kurulu üyesi gösterilmesi gerekçesiyle kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanmalarına izin verilmedi.

9.50: Giresun’da Sandık Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı adaylarının yer aldığı 100 pusulaya vurulan mühürlerin, pusulanın arkasındaki Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerine taştığı görüldü. Olayın ardından sandık görevlilerinin bilgilendirildiği ve gerekli itirazın yapıldığı öğrenildi.

9.35: Deprem bölgelerinden olan Malatya’da konteynerlerde oy verme işlemi sürüyor.

9.32: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van Cumhuriyet Lisesi’nde oyunu kullandı.

8.30: Oy verme işleminin başlamasının ardından sandıklarda sıra oluştu. Seçime katılımın yüksek olması bekleniyor.

9:00: Adalet Bakanı ve AKP Milletvekili Adayı Bekir Bozdağ, Şanlıurfa Bahçelievler Saadet Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine oyunu kullandı.

8.00: Ülke genelinde ilk oylar kullanıldı

8.00: İstanbul’da  30 bin 803 sandıkta oy verme işlemi başladı

07.00: – Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti.

Sandık başındaki görevlilerin yemini ise şöyle:

“Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim.”

KİMLİK ZORUNLU

Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak. Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

DEPREM FELAKETİNİN OLDUĞU İLLERDE SEÇİM

YSK, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle çeşitli önlemler aldı. Depremden etkilenen illerdeki eksiklikleri tespit eden YSK, çalışmalar sonucu illerde kurulan konteynerlerde seçimin sağlıklı yürütülmesi için hazırlıklarını yaptı. Bölgede eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kurulacak. Okullar yıkılmış ya da hasar görmüş ise bahçesine veya yakın bir alana konteyner konarak oyların kullanılması sağlanacak. Depremden etkilenen seçmenler, adres kaydını nereye aldırırsa orada oy kullanacak, oylar o seçim çevresi için sayılacak. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırdı. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. Bu seçimde ayrıca ilk kez, kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanacak görme engelliler için her sandığa şablon gönderilecek.

Altı adımda oy nasıl kullanılır, nelere dikkat edilmeli?

GÜMRÜKLERDE OY VERME İŞLEMİ DEVAM EDECEK

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için, 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 9 Mayıs’ta sona erdi. Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri, bugün saat 17.00’ye kadar sürecek.

Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirildi. Ankara ATO Congresium’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nda saklanan oylar, bugün tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

13’ÜNCÜ CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, sırasıyla, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan’ın adı yer alacak. Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıkladı. Pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce’nin adı pusulada yer almaya devam edecek. 28. Dönem Parlamentosu’nu belirlemek üzere yapılacak Milletvekili Genel Seçimi’ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girecek. Bazı partiler, “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında seçime giriyor. Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor.

“Millet İttifakı”nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ile Demokrat Parti oluşturdu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altına seçime giriyor. Anayasa Mahkemesinde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime katılıyor.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi, “Ata” ittifakı adı altında seçime giriyor. Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise “Sosyalist Güç Birliği İttifakı” adı altında seçime katılıyor.

SANDIK GÖREVLİLERİ ROZET TAKMAYACAK

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak. Dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olacak. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak. Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş sandık başında bulunanlar önünde ant içtiler. Sandığın boş olduğunu kontrol ettikten sonra oy verme işlemini başlattılar. Düzeni, sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek. Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacaklar.

SEÇİM YASAKLARI

Seçim yasakları kapsamında bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak. İçkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek. Seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla bugün saat 18.00’den sonra düğün yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Yayın organları seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili yayın yapılamayacak. Saat 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak. Ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

OYLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR

Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları oy pusulalarını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek. “Evet” ya da “Tercih” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak. Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak. Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak. Cumhurbaşkanı başkanlığı için, salt çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Mayıs’ta ikinci tur oylama yapılacak. Bunun için daha önce YSK tarafından hazırlanan seçim takvimi işleyecek.