Türkiye sandık başına gitti! CHP’li vekil darbedildi, Atatürk rozeti yasaklandı

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2023 Pazar 8:15 am - Güncelleme: 28 Mayıs 2023 Pazar 5:06 pm

Saat 08.00 itibarıyla, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için yurt genelinde oy verme işlemi resmen başladı. Okullarda kapıların açılmasının ardından milyonlarca seçmen sandığa akın etti. İşte dakika dakika tüm gelişmeler…

16.48: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu açıklama yaptı. Kaftancıoğlu şunları söyledi:
“Yaklaşık 15 dakika kaldı sandıkların kapanmasına ve İstanbul’da bugün saat 2 buçuk – 3 civarına kadar gayet sorunsuz bir şekilde vatandaşlarımızın oy kullanma işlemleri tamamlandı. Bu saate kadaryalnızca seçim yasakları kapsamında olan ilçe seçim kurulları kararına rağmen kaldırılmayan görseller haricinde bir olumsuzluk yaşanmadı. Ancak saat 3’en itibaren kimi ilçelerimizde belirli kişiler tarafından belirli kişiler tarafından bir takım provokasyon çıkarma eğilimlerinin olduğunu gördük. Hatta Esenler’de bir okulumuzda sandıktaki bir sonucu itiraz hakkını kullanan bir görevlimizin okuldaki kişilerce darbedildiği, birkaç kaburgasının da kırıldığı bilgisi geldi.”

16.45: Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bir grup, Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu heyete taş ve sopalarla saldırdı. Evrensel’in aktardığına göre Yeniköy Mahallesi’nde müşahitlerinin oy kullanmasına izin verilmediği bilgisi üzerine mahalleye gelen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) heyeti, burada bir grubun taşlı ve sopalı saldırısına maruz kaldı.

15.36: Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hala oy kullanmamış kardeşim, sandığa git, üşenme, oyunu kullan. Geleceğin yürüyüş mesafesi kadar yakın.” paylaşımını yaptı.

14.45: Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, “Seçim sıkıntısız ve problemsiz devam etmektedir. Sadece cumhurbaşkanı adayları yarıştığı için seçimin daha erken sonuçlanacağını düşünüyoruz. Kurulun vereceği kararla yayın yasağı kalkacak” açıklaması yaptı.

14.35: Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, oyunu kullandı.

14.21: Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal oyunu memleketi Afyonkarahisar’da bulunan Selçuklu İlkokulu’nda kullandı.

14.05: Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Eşim Selvi Hanımla birlikte oyumuzu kullandık. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Tüm milletimizi önce oy kullanmaya, sonra sandığa sahip çıkmaya davet ediyorum. Vatanını seven sandığa gelir.” paylaşımını yaptı.

 

13.35: Troller sosyal medyada  Kılıçdaroğlu’na kullanılan oylarla ilgili manipülasyon yapmaya başladı.

13.30: İstanbul Bostancı’da bulunan Şenesenevler Mualla Selcanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne gelen AKP’li bir grup, yurttaşlara saldırdı.

13.19: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medya hesabından, “‘Sen, ben, o’ değil, milletçe ‘biz’ olabilmek için tüm vatandaşlarımızı sandıklara davet ediyorum. Gelin, hep birlikte demokrasimize sahip çıkalım, kazanan Türkiye olsun!” paylaşımını yaptı.

 

13.05: Sosyal medyada dezenformasyon yaptığı iddia edilen hesaplar hakkında re’sen soruşturma başlatıldı. 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

12.50: CHP, İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde bulunan seçmen listelerinin bir kısmının elle dokunması ile silinmesi üzerine tüm sandıklarda kontrollerin yapıldığını, sıkıntılı listelerin olduğu sandıklarla ilgili tutanaklar tutulup, şikayette bulunulduğunu açıkladı.

12.35: Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, oyunu kullandı. İnce yaptığı açıklamada, “Dinlemeye gidiyorum. Köyüme gidiyorum, torunlarımı seveceğim” dedi. İnce, seçimlerle ilgili değerlendirmeyi birkaç gün sonra yapacağını söyledi.

12.30: Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul’da Eyüpsultan Nejat Sabuncu İlköğretim Okulu’nda oyunu kullandı.

12.10: AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyunu kullandı.

12.08: Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, “Baskıdan, otoriter bir yönetimden kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda özgürlüğün ve demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımı sandığa davet ediyorum. Bu ülkeye mutlaka demokrasi ve özgürlük gelecek.” dedi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu

11.45: Yalova Çınarcık’ta dışarıdan getirilen ve oy kullanılan zarfların sandığa atıldığı tespit edildi. İlgili şahsın bilgilerini içeren tutanak tutularak sandığa yapılan müdahale kayıt altına alındı.

11.30: İstanbul’da bir vatandaş oy kullanmaya kuzusuyla geldi

 

11.30: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek Kaya İmamoğlu ile birlikte oy kullandı. İmamoğlu oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamasında, “Ne yazık ki seçim öncesi arzu ettiğimiz gibi geçmedi. İçi yalan dolu birçok hususla karşı karşıya kaldık. Benim içimi yakıyor. Ben kimse hakkında yalan konuşamam, iftira atamam. Seçim turnusol kağıdı gibidir insanın içindekini ortaya çıkarır.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

11.00: Kadınların yerine oy kullanmaya çalışan kişilerin engellenmesi sonucu CHP’li Ali Şeker ve müşahitler saldırıya uğradı.

10:35 YSK Başkanı Ahmet Yener Ankara’da oy kullandıktan sonra açıklama yaptı. Yener açıklamasında ” Saat 17.00’de kurul ile toplantı yapacağız. Kurul yasağın saat kaçta kaldırılacağını belirleyecek. Yasak daha erken kalkabilir. Karar çıktıktan sonra sizinle paylaşacağız.” dedi.

10.12: Liderler arasında oy veren ilk isim İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener oldu. İstanbul’da Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde oy kullanan Akşener, “Hepiniz için, hepimiz için önemli. Özellikle gençlerin geleceği açısından çok önemli bir seçimin bu safhasında oylarımızı kullandık. İnşallah ülkemize, milletimize hayırlı olur. Hayırlara vesile olur.” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

09:00 CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan İstanbul’daki seçmenlere çağrı yapıldı. CHP İstanbul’dan yapılan açıklamada ” Sevgili yurttaşlarımız; sandık başında karşılaşabileceğiniz olası tüm olumsuzluklarla ilgili 0 (212) 706 12 80 numaralı Sandık Güvenliği Çağrı Merkezi Hattımızı arayabilirsiniz.” denildi.

08:00 Türk siyasi tarihinde ilk kez yaşanacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı. Yurttaşlar 17.00’ye kadar oy kullanabilecek. Ancak saat 17.00’ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

İşte seçim günü yasakları

BURSA’DA ATATÜRK ROZETİ YASAKLANDI

Bursa’nın Mudanya ilçesinde, AKP’nin itirazı üzerine Atatürk rozeti ve Türk bayrağı siyasi simge sayılarak İlçe Seçim Kurulu tarafından yasaklandı. Duvar’da yer alan habere göre, AKP Mudanya Seçim İşleri Başkanı Okan Özkan’ın Mudanya İlçe Seçim Kurulu’na verdiği dilekçede, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) görevlilerinin toplu halde Atatürk rozeti taktıklarını belirterek itiraz etti.

İtiraz üzerine kararını veren Mudanya İlçe Seçim Kurulu, Atatürk rozeti ve Türk bayrağının herhangi bir siyasi partinin simgesi sayılmasının mümkün olmadığını ancak tüm CHP üyelerinin aynı rozeti takmaları nedeniyle rozetin içeriğinden bağımsız olarak belirleyici bir simge haline geldiğini belirterek itirazı kabul etti. İlçe Seçim Kurulu’nun kararından sonra rozetlerin kaldırılmasına karar verildi.

SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU DEĞİL

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmenler, oy kullanacakları yer bilgisini e-Devlet, YSK’nın internet sitesi, mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden öğrenip oyunu kullanabilecek.

Seçmenin üzerinde vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması gerekecek:

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

 

60 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN OY KULLANACAK

Türkiye’nin, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Bugün yurt içinde 60 milyondan fazla seçmen oy kullanacak.

Seçimde Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak. Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDININ GÖTÜRÜLMESİ ZORUNLU DEĞİL

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Seçmen, oy pusulasındaki cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan veya Kemal Kılıçdaroğlu’nu tercih ettikten sonra oy pusulasını zarfa koyarak sandığa atacak.

Oy verme işlemlerinin bitmesinin ardından kullanılan oyların sayım ve dökümü yapılacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturulacak. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Ayrıca, görme engelliler bu seçimde de ilk kez 14 Mayıs seçimlerinde uygulandığı gibi kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanabilecek.

GÜMRÜKLERDE OY KULLANMA İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon seçmen için, 73 ülke 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulları oluşturuldu. Yurtdışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 24 Mayıs’ta sona erdi.

Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri, bugün saat 17.00’ye kadar sürecek.

Yurtdışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirildi. Ankara ATO Congresium’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nda saklanan oylar, yarın tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Yurt dışında kullanılan oyların tamamı Türkiye’ye getirildi