“Türkiye S-400’ler konusunda frene basmaya hazır”- 5.BOYUT (11 ARALIK 2020)

Yayın tarihi: 12 Aralık 2020 Cumartesi 5:10 pm - Güncelleme: 12 Aralık 2020 Cumartesi 5:10 pm

Merdan Yanardağ’ın hazırlayıp sunduğu 5. Boyut programının konukları; Gazeteci – Yazar Fikret Bila, Gazeteci – Yazar Mehmet Tezkan, Gazeteci – Yazar Mehmet Ali Güller, Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz ve CHP PM üyesi Eren Erdem oldu.

Gazeteci – Yazar Fikret Bila, ABD Senatosu’ndan geçen ve Türki̇ye’ye S-400 satın alması nedeni̇yle yaptırım öngören 2021 savunma bütçe yasa tasarısını değerlendirdi. Bila, “Türkiye’ye yaptırım içeren kararın hem Temsilciler Meclisi’nden hem de Senato’dan büyük bir çoğunlukla geçmesi Cumhuriyetçilerin ve Demokratların, Türkiye karşıtlığı konusunda birleştikleri ve S-400 üzerinden Türkiye’yi cezalandırmak konusunda hemfikir olduklarını gösteriyor. Senatonun da Temsilciler Meclisi kanadının da, Amerikan kongresinin Türkiye konusunda ısrarlı ve kararlı olduğunu görüyoruz. Bu kararlar hafif de geçebilir fakat ABD Türkiye’yi ağır bir şekilde cezalandırdı. Ne yaptı; F-35 projesinden çıkarttı. Ayrıca Türkiye’de yapılan üretimleri de başka bölgelere kaydırdı. Bundan sonra yapılan yardımlar, F-35 projesinden çıkartılma ve parçaların üretilmesinden vazgeçilme kararı kadar ağır olamaz. Başka yaptırımlar da gelirse çok ciddi bir biçimde yaralanmış oluyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Bila ayrıca, “Daha önceki kararlı tutum düşünülürse, Türkiye S-400’ler konusunda frene basmaya hazır görünüyor. Ayrıca Türkiye F-35 programına hazır görünüyor. Hulusi Akar’ın açıklamalarını da, buna zemin hazırlamak olarak yorumluyorum. Biden göreve başlamadan, ‘hukukta ve ekonomide reform yapacağız, yerimiz Avrupa’dır, NATO’dur’ gibi açıklamalar yapıldı. İsrail’e büyükelçi atanması çok büyük bir işarettir, Biden’e bir mesajdır. Türkiye bütün bunları toparlayıp S-400’lerin maliyetinden ve yaptırımlardan bu süreçte kurtulması ve S-40’leri pasif hale getirip bu işten kurtulması mümkün mü, göreceğiz. Ankara’nın gayreti böyle gibi görünüyor.” dedi.