Türkiye Rusya’dan petrol almaya devam edecek

Yayın tarihi: 9 Mart 2022 Çarşamba 11:20 am - Güncelleme: 9 Mart 2022 Çarşamba 11:20 am

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alpaslan Bayraktar, Türkiye’nin Rusya‘dan aldığı petrolün ikamesinin zor olduğunu belirterek küresel talebin karşılanması için İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasını umduklarını açıkladı.

Dünyanın en büyük enerji konferanslarından biri olan CERAWeek’te açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji ihtiyacı üzerine açıklamalar yaptı. Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz talebinin yüzde 45’ini, petrol talebinin yüzde 17’sini ve benzin ihtiyacının ise yüzde 40’ın Rusya’dan tedarik ettiği bildirdi.

VOA Türkçe’nin Reuters’dan aktardığına göre; dünyanın daha fazla miktarda petrole ihtiyacı olduğunu belirten  Bayraktar, bu petrolün bir yerden gelmesi gerektiğini söyledi ve olası ülkeler arasında ABD, Venezuela, İran, Suudi Arabistan’ı saydı.

TÜRKİYE KOLAYCA İKAME EDEMEZ

Rusya’nın Türkiye için enerji alanında eski ve güvenilir bir tedarikçi olduğunu belirten Bayraktar Türkiye’nin Rusya’dan aldığı petrolü başka bir yerden kolayca ikame edemeyeceğini söyledi. Washington İran’la nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmeye karar vererek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamadan önce Türkiye’nin İran’dan günde 200 bin varil ham petrol ithal ettiğini belirten Bayraktar, o dönem aniden bu rakamın sıfıra indiğini ve bu kez de Rusya’dan enerji arzında bir sorun yaşanamayacağını söyledi. Alparslan Bayraktar, ABD ve İran’ın yakın zamanda anlaşmaya varmasını umduklarını belirterek böylelikle tedarik sorununun kolaylaşacağını bildirdi.

Geçtimiz günlerde de Venezuela Lideri Maduro, ülkesinin ABD ve Batılı ülkelere petrol satabileceğini açıklamıştı.

Joe Biden Rus petrolünü ve doğal gazını yasakladı