Türkiye otomobil satışlarında sıçradı

Yayın tarihi: 12 Mart 2021 Cuma 7:00 am - Güncelleme: 12 Mart 2021 Cuma 7:52 am

Geçtiğimiz yıl pandemiden ötürü pek çok ülke otomobil satışlarında kayıplar yaşarken, Türkiye inanılmaz bir sıçrama gerçekleştirdi. İşte detaylar.

2020 pek çok iş kolu açısından zorlu geçti. Malum pandemiydi, salgındı derken birçok fabrika kepenk indirmek zorunda kaldı. Bu yüzden yüksek sayıda kişi işinden olurken, önemli bir çoğunluğun da gelir seviyesi düştü.

Böyle bir durumda, ekonominin kötüye gitmesi, harcamaların kısıtlanması ve lüks ihtiyaçların ikinci plana bırakılması tamamen beklenen şeyler. Örneğin işler kötüye gidiyorsa yeni bir telefon ya da yeni bir araba gibi aciliyeti olmayan şeyleri erteleyebilirsiniz.

otomobil

Zaten yayınlanan tabloya bakıldığında da böyle bir durum ortaya çıkıyor. Hemen hemen dünyanın bütün önde gelen ülkelerinde otomobil satışları büyük oranda düşmüş. Sadece biri hariç. Evet Türkiye.

Türkiye’de 2020’de otomobil satışları ilginç bir şekilde yükseldi. Özellikle de 2019 ile kıyaslandığında satışların yüzde 60 oranında arttığı gözlendi. Bu gerçekten de muazzam bir rakam diyebiliriz. Elbette bu artışın birden fazla nedeni var.

En büyük nedenlerden birisi de 2019’da artan faizlerle birlikte otomobil satışlarının durma noktasına gelmesiydi. Dolayısıyla 2020’de düşen faizlerle birlikte otomobil satışları da arttı. Elbette bu artışta al-satçı olarak tabir ettiğimiz kitlenin rolü çok daha büyük. Bu kitle hem pazardaki sıfır satışlarını arttırdı, hem de fiyatların astronomik düzeye ulaşmasında önemli rol oynadı.

Poco X3 Pro etkinliği 30 Mart’ta gerçekleşebilir