Türkiye ‘kontrollü normalleşiyor’, İtalya tedbirleri sıkılaştırıyor

Yayın tarihi: 3 Mart 2021 Çarşamba 1:35 am - Güncelleme: 3 Mart 2021 Çarşamba 1:35 am

1 Mart’ta 13 bin 106 yeni vaka tespit edilen İtalya’da göreve yeni başlayan Başbakan Draghi salgınla mücadele konulu yayımladığı ilk kararnamede halihazırdaki sıkı tedbirleri ek önlemlerle güncelleyerek uygulanma süresini 6 Nisan’a kadar uzattı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 9 bin 891 yeni vakanın açıklandığı 1 Mart tarihinde ‘kontrollü normalleşme’ adımlarını duyurdu.

İtalya’da 13 Şubat’ta göreve gelen Başbakan Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı hükûmet, salgınla mücadeleye yönelik ilk kapsamlı kararnameyi bugün çıkardı.

Yeni kararnameyle, halihazırda uygulanan ‘yayılmadaki riske göre bölgesel tedbir’ stratejisi, koronavirüsün ülke genelinde hızlı şekilde yayılan varyantları sebebiyle gözden geçirildi ve bazı tedbirler sıkılaştırıldı. Tedbirlerin uygulanma süresi, ülkede ailelerin bir araya geldiği ve seyahatlerin arttığı, bu yıl 4 Nisan’da kutlanacak Paskalya Yortusu’nu da kapsayacak şekilde 6 Nisan’a dek uzatıldı.

Buna göre, çok yüksek riskli (kırmızı) bölge ilan edilen yerlerde tüm okullarda uzaktan eğitime geçilecek. Kırmızı bölgelerde 6 Mart’tan itibaren ticari dükkan ve kuaförler açılamayacak. Ayrıca risk kategorisi düşük dahi olsa ülke genelinde iş, acil ihtiyaç ya da sağlık gereksinimi dışında bölgelerarası seyahat 27 Mart’a kadar yasak olmaya devam edecek.

Speranza, “Kararname az önce Başbakan tarafından imzalandı ve 6 Mart’tan 6 Nisan’a kadar yürürlükte olacak. Kararname, yürürlükte olan temel önlemleri devam ettiriyor” dedi. Ülkede taşıdıkları risklere göre bölgeleri farklı renklerle gösteren stratejinin onaylandığını dile getiren Speranza, “Bölgeleri bu şekilde ayrıştırmanın doğru yol olduğuna inanıyoruz. Çünkü bu, ülkenin her kesiminde en uygun cevabı vermemizi sağlıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE ‘KONTRÖLLÜ NORMALLEŞME’ BAŞLADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Mart’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, ‘kontrollü normalleşme’ sürecinin başladığını duyurmuştu. Erdoğan, “Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sürecek. İlkokullardaki 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Orta ve düşük riskli bölgelerde orta ilkokul liselerdeki eğitim başlayacaktır. Restoran lokanta kafetarya gibi yerler çok yüksek iller dışında sabah 7 akşam 19 saatleri arasında %50 kapasite ile sürdüreceklerdir. Halı saha ve havuz düşük riskli illerde gibi yerler sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyetini sürdüreceklerdir” ifadelerini kullanmıştı.

Kontrollü normalleşmenin detayları için tıklayın

11 BİN 837 YENİ VAKA AÇIKLANDI

Sağlık Bakanlığı yayımladığı günlük koronavirüs tablosunda, 11 bin 837 yeni vaka ve 668 yeni hasta tespit edildiğini belirtti.

Günlük koronavirüs tablosuna ulaşmak için tıklayın