Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi: Sosyal medya ayağa kalktı!

Yayın tarihi: 20 Mart 2021 Cumartesi 1:08 am - Güncelleme: 20 Mart 2021 Cumartesi 1:27 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameyle, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine sosyal medyada tepki yağdı. Eski CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasına, “Sırada ne var medeni hukuk mu?” diyerek tepki gösterdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnamede, “3718 sayılı kararda “Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Kararın yayımlanmasının ardından sosyal medya ayağa kalktı.

Erdoğan imzaladı: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı

“KARARI GERİ ÇEKTİRİP, SÖZLEŞMEYİ UYGULATACAĞIZ!”

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav  “Biz bu gece uyumuyoruz daha doğrusu uyuyamıyoruz çünkü şu an da can mücadelesi veren kadınlar var! Ve kadınları şiddetten koruyacak İstanbul Sözleşmesi bir gece vakti kararnameyle feshedilmiş.” dedi. Kav, sözlerine şöyle devam etti:

“3718 nolu bir karar alınmış. Peki bu 3718 Türkiye’de birbirinden çok farklı dünya görüşüne sahip kadınlar ama İstanbul Sözleşmesi’nin yaşam hakkını olduğunu bilen kadınlara haklarını unuttulabilir m? Peki bu 3718 eğer uygulansaydı binlerce kadının hayatta kalacağını, o uygulanmadığı için her gün nefesimizin kesildiğini unutturabilecek mi? Bu kadar nefesimizin kesildiği pandemi yılında kadınlara nefes olmak yerine kadınları korumamaya imza atılamaz. Ne 3718’i unutacağız ne de İstanbul Sözleşmesi’ni. Kararı geri çektirip sözleşmeyi uygulatacağız.”

Sosyal medyada sözleşmenin kaldırılmasına yönelik bazı tepkiler ise şöyle oldu: