Türkiye İngiltere’nin çöplüğü oldu! Daily Mirror Adana’da yasadışı plastik çöpün izini sürdü

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 9:25 am - Güncelleme: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 10:59 am

Adana’ya gelen İngiliz Gazetesi Daily Mirror ekipleri İngiltere’nin Türkiye’ye gönderdiği atıkları yazdı. Buna göre, 2022’nin ilk üç ayında 150 bin 666 tondan fazla plastik atık Türkiye’ye geldi.

İngiliz Gazetesi Daily Mirror ekibi Greenpeace eşliğinde Adana’ya gelerek Türkiye’deki, atık felaketini gözler önüne serdi. Daily Mirorr’da yer alan habere göre, İngiltere’den 2020’de 210.000 ton, 2022’nin ilk üç ayında ise 150.666 tondan fazla plastik atık Türkiye’ye gönderildi.

 

 

 

İNGİLTERE’NİN ÇÖPLERİNİN YÜZDE 40’I TÜRKİYE’DE

Haberde, “Binlerce ton İngiliz plastiği Türkiye’ye yasa dışı bir şekilde atılıyor ve yakılıyor, bu da yakınlarda yaşayanlar için çevre sorunları ve sağlık korkularına yol açıyor” denildi. Çin’in İngiltere’nin plastik çöplerini kabul etmeyi bıraktıktan sonra Türkiye’ye çöp ihracatının arttığı vurgulanan haberde, Türkiye’ye yapılan ihracatın 2016’da yılda 12.000 tondan 2020’de 210.000 tona yükseldiği bilgisine yer verildi. Bunun İngiltere’nin tüm plastik ihracatının neredeyse yüzde 40’ı olduğu belirtildi.

TEK KULLANIMLIK POŞETLERDEN ÜÇ KAT DAHA FAZLA PLASTİK

İngiltere’deki plastik atıkların yarısına yakının Türkiye’ye gönderildiği bilgisinin yer aldığı haberde, bir çiftçinin ineklerini otlattığı yerin yanında İngiliz markalarına ait plastik atıkları görüldüğü ifade edildi. Görülen Sainsbury’s poşetinin tek kullanımlık poşetlerlerden yaklaşık üç kat daha fazla plastik içerdiği bilgisi de verildi.

SADECE İNGİLTERE DEĞİL…

Haberde, “Türkiye’ye atık ihraç eden tek ülke İngiltere değil” denilerek, inceleme yaptıkları bölgede Kanada, Fransa, Almanya ve İsrail’den atıklar buldukları bilgisine yer verildi.