Türkiye ile Rusya’nın Ruble anlaşmasına ABD’den ilk tepki

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2022 Salı 11:34 am - Güncelleme: 9 Ağustos 2022 Salı 11:34 am

Türkiye ve Rusya doğal gaz ödemelerinde kısmen Ruble’ye geçilmesinde anlaşmıştı. Anlaşmaya ABD’den ilk tepki geldi.

Rusya ve Türkiye AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme sonrası doğal gaz ödemelerinde kısmen Ruble’ye geçilmesinde anlaşmaya vardı. Konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı “Verileri dikkatle izliyoruz” ifadesini kullandı.

Ciner Medya ABD Temsilcisi Ali Çınar’ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türkiye’nin Rusya’nın saldırganlığı karşısında Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğini ifade ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın Rusya’nın eylemini ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdiğini hatırlatmak istiyoruz” dendi.

Putin-Erdoğan zirvesinin ardından ortak bildiri

‘VERİLERİ DİKKATLERİ İZLİYORUZ’

Türkiye’yi yasadışı Rus varlıkları veya işlemleri için güvenli bir liman haline gelmemeye çağırdıklarını da belirten ABD Dışişleri Bakanlığı “Verileri dikkatle izliyoruz ve şu ana kadar Türkiye’de yasadışı Rus parası olduğuna dair bir kanıt yok gibi görünüyor” dedi.

“Müttefikleri, Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmak için enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye yönelik adımlar atmaya teşvik etmeye devam ediyoruz” diyen ABD Dışişleri Bakanlığı, uzun vadede enerji güvenliğini artırma çabalarına yardımcı olmak için Türkiye ile birlikte çalıştıklarını da ifade etti.