Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden basın kartı iptallerine tepki: ‘Yeni bir darbe’

Yayın tarihi: 2 Aralık 2019 Pazartesi 2:27 pm - Güncelleme: 2 Aralık 2019 Pazartesi 2:27 pm

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Meclis’te basın kartlarının iptal edilmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 685 basın mensubunun kartlarının iptal edilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu iptalin “Türkiye’de gazetecilerin ağır sorunlarına yeni bir darbe” olduğu söylendi.

685 gazetecinin basın kartı iptal edildi!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Basın Yayın Genel Müdürlüğü döneminde gazetecilerin basın kartı alıp-almadıkları açık biçimde kamuoyuna duyurulur, kendilerine de bildirilirdi.

İletişim Başkanlığı basın kartları konusunu üstlendiğinden beri, kimin basın kartı aldığı, ya da alacağı, kimin hangi nedenle kartının iptal edildiği anlaşılamamaktadır. Basın Kartları Komisyonu da kapalı kapılar ardında gazetecilere bilgi verilmeden toplanmaktadır.

Bu durum demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla yerleştiği ülkelerde çok sağlıklı işlerken, Türkiye’de gazetecilerin ağır sorunlarına yeni bir darbe de İletişim Başkanlığı’ndan gelmektedir.

Basın kartı, gazetecilik mesleğini icra eden arkadaşlarımızın önündeki engelleri kaldıracak bir belgedir. Bu açıdan İletişim Başkanlığı’nı bir kez daha konuyla yakından ilgilenmeye, kurumu kamuoyuna açık tutmaya, gazetecilere karşı yükümlülüğünü yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Danıştay’a ‘Basın Kartı’ davası! ‘Cumhurbaşkanı ve avukatları zıt görüşlerde’