Türkiye, F-35 programı için bir lobi şirketi ile daha anlaştı

Yayın tarihi: 3 Nisan 2021 Cumartesi 12:50 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2021 Cumartesi 12:54 pm

AKP yönetimi, F-35 savaş uçakları projesinde kalmak için yeni bir lobi şirketi daha kiraladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’na (SSB) bağlı Savunma Sanayi Teknolojileri (SSTEK) şirketi ‘Pentagon Strategies, LLC’ şirketiyle anlaştı.

Geçen yıl kurulan ‘Pentagon Strategies’ şirketinin başkanı Stephen Williams F-35 savaş uçaklarını üreten ‘Lockheed Martin’ firmasının 4 yıl Avrupa bölge yöneticisi olarak görev yaptı.

ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı ‘Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası’na (FARA) yapılan bildirime göre, Türkiye F-35 projesi içinde kalması için yapacağı lobi karşılığında Williams’ın şirketine 3 ay için 80 bin dolar ödeyecek.

NE OLMUŞTU?

Türkiye S-400 Rus füze sistemi nedeniyle F-35 savaş uçakları projesinden çıkarılmıştı. Eski Başkan Donald Trump giderayak geçen aralık ayında CAATSA yaptırımlarını
da imzalamıştı. 231’nci maddesine göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ABD’den ihracat lisansı ve ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

Ayrıca Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz’i yaptırım listesine almıştı.

AKP hükûmeti, F-35 sorununu çözmek amacıyla stratejik ve hukuki danışmanlık hizmeti veren ‘Arnold and Porter’ adlı şirketle geçen şubat ayında 6 ay için 750 bin dolara anlaşmıştı.

Erdoğan yönetimine ABD’de ‘strateji danışmanlık’ şirketi