Ekonomist Mustafa Sönmez, Temmuz ayında Türkiye'ye 5 buçuk milyar dolar kaynağı belirsiz para girdiğini ve bunun bir rekor olduğunu söyledi.
Ekonomist Mustafa Sönmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın açıkladığı ödemeler dengesi rakamları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Mustafa Sönmez, kaynağı belirsiz para girişi ve çıkışını gösterdiğini belirttiği "Net hata ve noksan" kaleminde Temmuz ayında beş buçuk milyar dolar döviz girdiği ve bunun Türkiye açısından bir rekor olduğunu belirtti. Sönmez, "Temmuz ayında 5,5 milyar dolara yakın kaynağı belirsiz döviz girişi oldu. Bu, bir rekor!. En son rekor 2020 Kasım ayında 4,6 milyar dolar giriş ile gerçekleşmişti. Temmuz 2022 girişi, 4 milyar dolarlık cari açığın yüzde 136'sı. Dışarıdaki dövizin dibi kazınıyor" ifadelerini kullandı.
Mustafa Sönmez ayrıca, Türkiye'ye 2022 yılının ilk yedi ayında toplamda 24,4 milyar dolar kaynağı belirsiz paranın girdiğini ifade etti.
ESKİ TCMB BAŞEKONOMİSTİ'NDEN CARİ AÇIK UYARISI
Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da aynı rakamları paylaşarak cari açığa dikkat çekti. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Hakan Kara, "Bu cari açık nasıl finanse ediliyor diye merak ediyorsanız tarihi zirvede olan net hata noksana bakınız. Yılın ilk 7 ayında 36,7 milyar$ cari açığın üçte ikisi net hata noksanla (kaynağı tespit edilemeyen şekilde) fonlandı" ifadelerini kullandı.
NEBATİ, "KAYNAĞI BELİRSİZ PARA DEĞİLDİR" DEMİŞTİ
Geçen ay açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise "Net hata ve noksan" kaleminin kaynağı belirsiz parayı göstermediğini savunmuştu. Nureddin Nebati, "Net hata noksan kalemi, farklı yerlere çekmeye çalıştığınız gibi 'kaynağı belirsiz' bir para girişi değildir. Teknik hesaplamalarda zaman uyumsuzlukları, beyan hataları gibi durumları kapsar" demişti.
https://tele1.com.tr/bankalar-kar-vatandas-borc-rekoru-kiriyor-yurttas-yuksek-faiz-altinda-eziliyor-694966/