Türkiye de Boeing 737 Max 8 uçaklarını yasakladı

Yayın tarihi: 13 Mart 2019 Çarşamba 2:47 pm - Güncelleme: 13 Mart 2019 Çarşamba 2:47 pm

Etiyopya, Çin ve İngiltere’den sonra Türkiye de Boeing 737 Max 8 model uçakların Türkiye hava sahası üzerinde uçuşunu yasakladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kazalar nedeniyle birçok şirketin havalandırmayı durdurduğu Boeing 737 Max 8 tipi uçakların Türkiye hava sahasını kullanmasını yasakladı.

İngiltere de Boeing 737 Max 8 uçaklarını yasakladı

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşen Boeing 737 Max 8 tipi uçakların tüm dünyada güvenliği sorgulanmaya başlanmıştı.

157 kişinin ölümüne sebep olan uçak, ekim ayında Endonezya’da düşen, 189 kişinin öldüğü uçakla aynı tipti ve aynı şekilde kalktıktan hemen sonra düşmüştü. Son kazanın ardından uçağın bilgisayar yazılımında bir sorun olduğu iddiaları ortaya atılmış ve THY’nin de aralarında bulunduğu birçok hava yolu 737 Max 8’lerin uçuşunu durdurmuştu.

Son olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Uçuş emniyetini teminen Boeing 737-8 Max ve Boeing 737-9 Max tipi uçakların Türk hava sahasındaki uçuşları durdurulmuştur. Ancak söz konusu hava araçlarının ülkemiz içinde, ülkemize veya ülkemize yapılacak olan yolcusuz intikal uçuşları hariç tutulmuştur” denildi

Etiyopya Havayolları, uçak kazasının ardından Boeing “737 Max 8” tipi uçaklarını seferlerinden çekmişti.

Havayollarının üst yöneticisi Tewolde Gebremariam, uçağın pilotunun imdat çağrısı yaptığını ve Addis Ababa’ya dönüş için izin istediğini, pilota dönüş izninin verildiğini söylemişti. Gebremariam, kazayla ilgili soruşturmanın uluslararası standartlara uygun olarak yürütüldüğünü belirtmişti.

Çin Sivil Havacılık İdaresi’nden yapılan açıklamada, Boeing 737-8 modelinin geçen yıl ekim ayındaki Endonezya kazasından sonra ikinci kez Etiyopya’da kazaya karıştığı belirtilerek, iki kazanın benzer sorunlar nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Açıklamada “güvenlik tehlikesine sıfır tolerans” temelinde Çin sivil havacılık uçuşlarının güvenliğini sağlamak ve güvenlik risklerinin sıkı şekilde yönetimini sağlamak için, ülkedeki Boeing 737-8 model uçakları kullanan tüm ulaştırma firmalarına yerel saatle 18.00’a kadar ticari uçuşları durdurması talimatı gönderildiği ifade edildi.

Amerikan Federal Havacılık İdaresi ve Boeing firmasıyla iletişim kurulacağını kaydeden idare, uçuş güvenliğiyle ilgili önlemlerin temin edilmesinden sonra uçuşların tekrar başlatılmasına yönelik duyuru yapılacağını bildirdi.