Sakarya açıklarındaki Karadeniz gazını işlemek için alınan 300 metrelik platform hasarlı çıktığı iddia edildi. Öte yandan söz konusu platformda 9 yıl önce büyük bir patlama yaşandığı ve 23 metrelik kısmının onarıldığı ifade edildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KKTC gezisinden dönerken gazetecilere, “Sakarya Gaz Sahasındaki gaz üretiminde kullanılacak 300 metre boyunda, 58 metre genişliğinde yüzer gaz işletme platformu alındı. 5 milyon hane halkına yetecek doğal gaz üretecek platform orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta yola çıkıyor, Türkiye’ye gelecek” açıklaması yaptı. Platform gemi 20 Eylül’de Çanakkale’ye vardı. Yüzer platformu karşılayan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu sayesinde doğal gaz üretiminin ikiye katlanacağını söyledi.

79 yaşındaki anne oğlu tarafından darp edilerek hayatını kaybetti 79 yaşındaki anne oğlu tarafından darp edilerek hayatını kaybetti

Sözcü'de yer alan habere göre, Norveç ve Singapur merkezli uluslararası BW Offshore firması, Oslo borsasına yaptığı açıklamada, yüzer platformu 125 milyon dolara ismi açıklanmayan bir üçüncü tarafa sattığını bildirdi. Açıklamada ayrıca, ismi açıklanmayan alıcıya (Türkiye) 5 yıl boyunca mühendislik, tedarik, inşaat ve devreye alma ile işletme ve bakım hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin ticari prensiplerin araştırıldığı belirtildi.

DAHA ÖNCE PATLAMA YAŞANDI 9 İŞÇİ ÖLDÜ

Söz konusu doğal gaz platformunda 2015’in Şubat ayında Brezilya açıklarında büyük bir patlama meydana geldiği, patlama sırasında gemide bulunan 74 işçiden 9’unun öldüğü, 26’sının da yaralandığı ortaya çıktı. Patlamanın pompa odasında meydana geldiği, o zamanki ismi FPSO olan platformun kendisinde önemli hasarlar oluştuğu bildirildi. Brezilya donanmasının olay sonrası yayımladığı raporda, patlamanın kıç bölümünde ciddi yapısal hasara yol açtığı, yaşam alanları, makine dairesi, pompa dairesi ve yapısal donanım ve ekipmanların zarar gördüğünü belirledi.

23,5 METRE KISALDI

BW Offshore, hasar gören yüzer platformu Singapur’da onarıma aldı ve 2022 yılında pazarlamaya başladı. Singapur’da boşta bekleyen platforma ise Türkiye talip oldu. Ancak 1989 yılında yapılan ve patlama öncesinde 322 metre olan platformun patlama sonrasında yapılan onarım sırasında 23.55 metre kesilerek 298.45 metreye düşürüldüğü belirtildi.

Kaynak: alinti