Türkiye Barolar Birliği Başkanı: Savcılar kovulmaktan korkuyor

Yayın tarihi: 7 Eylül 2022 Çarşamba 10:21 am - Güncelleme: 7 Eylül 2022 Çarşamba 10:41 am

Adli yıl açılış töreninde konuşması sansürlenen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, savcıların kovulmaktan korktuklarını belirterek, “Ankara Barosu Başkanıyken, Sedat Peker’in açıklamalarıyla ilgili olarak savcılığa ihbar niteliğinde başvuru yaptım. Bir yıldan fazla süre geçti halen bir bilgi yok” dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, SÖZCÜ’den Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtladı. Sağkan, Türkiye’de son bir yılda hukukun üstünlüğünden uzaklaşılarak güvenin en düşük seviyeye geldiğini belirtti.

Sağkan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Anayasa’ya aykırı olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını hatırlatarak şunları dile getirdi:

“İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NDEN BİR GECEDE ÇIKABİLİRLER”

“Bu aynı zamanda kadına dönük şiddetle mücadeleden uzaklaşıldığını ortaya koydu. Anayasa’nın açık hükümlerine uyulmayarak buna Danıştay’ın da ‘dur’ dememesiyle yeni bir sürecin başladığını görüyoruz. Bu yarın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) de bir gecede çıkılabileceğinin ve yargının da buna ‘dur’ demeyeceğinin kötü bir örneğidir.”

“GÖZALTILAR GÖZDAĞINA DÖNÜŞÜYOR”

Sağkan, AKP döneminde tutuklamaların cezaya ve erken infaza, gözaltıların ise gözdağına dönüştüğünü dile getirdi. Sağlan, ifade hürriyetinin yargı eli kısıtladığı bir sürecin yaşandığını belirterek şunları söyledi:

” İfade hürriyetinin yargı eli kullanılarak kısıtlandığı bir süreci yaşıyoruz. Hak ihlallerine, özgürlüklerin ihlaline ‘dur’ demesi gereken yargı, ülkemizde hak ihlallerinin yaratılmasında araç haline getirildi. O yüzden, Türkiye’de hukuk sistemi çok kara bir tablo halindedir. Bu kara tablonun örneklerle gölgesinde yeni adli yıla girdik.”

“PEKER’İN AÇIKLAMALARI HAKKINDA SAVCILIĞA BAŞVURDUM BİR YILDIR BİLGİ YOK”

Türkiye,  Sedat Peker’in iddiaları ile sarsılırken yargının derin sessizliği hakkında ise Sağkan şunları söyledi:

MAK Araştırma’dan Sedat Peker analizi! İddiaları duymayan kalmadı

“Sedat Peker’in açıklamalarıyla ilgili olarak, ben Ankara Barosu Başkanıyken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbar niteliğinde başvuru yaptım. Üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen tarafımıza verilen bir bilgi yok. Yani nasıl bir işlem yürütüldü, ne yapıldı, ne araştırıldı, ne toplandı, hiçbir bilgi alamıyoruz. Haliyle bu durumun temeli yargıya duyulan güvensizliğin bir basamağı.”

“SAVCILAR KORKUYOR”

Hakimlik teminatı sağlanamadığı müddetçe de tam anlamıyla bağımsız bir yargı sisteminden bahsetmenin mümkün olamayacağını kaydeden TBB Başkanı, “Cumhuriyet savcılarının şu anda yaşadığı temel kaygı, bir sabah kalktıklarında mesleklerinin ellerinden alındığı gibi bir güne uyanmak. Bu çok ağır bir korkudur” dedi.

SAĞKAN’IN ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI SANSÜRLENDİ

Sağkan, adli yıl açılış töreninde konuşmasının ‘yayınlanmaması’ hakkında şunları dile getirdi:

“Bu konudaki tüm yayın ve kayıt işlemleri Cumhurbaşkanlığı tarafından yapıldı. Bize daha öncesinde sinyal bilgilerinin verileceği söylenmişti ancak ısrarla istememize rağmen tarafımıza ulaştırılmadı. Aynı zamanda bulunduğumuz ortamda hiçbir şekilde internet ve telefon hatları çekmediği için oradan bir yayın yapma şansımız da olmadı. Her türlü kamera girişi de yasaktı. Yaptığım konuşmada Türkiye’nin içerisinde bulunduğu yargı sorunlarının bu günden başlamadığını, çok geçmişten beri geldiğini ancak çözülmesine dönük somut politikaların geliştirilmediğini ifade ettim. Bir ideolojiyi, bir dönemi hedef almadım. Bizim bugün ifade hürriyeti, adil yargılanma hürriyeti, basın özgürlüğü gibi eleştirdiğimiz konularda ne durumda olduğumuzun 1 Eylül’de de ilanı gibi üzücü bir durum oldu diyebilirim.”