Türkiye alevlere teslim! 7 ilde 21 yangın sürüyor!

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2021 Perşembe 3:09 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2021 Cuma 1:49 am

Türkiye’de birçok ilde eş zamanlı yangınlar çıktı. Dün Antalya, Mersin, Osmaniye illerinde başlayan yangınlara bugün yenileri eklendi. Muğla, Kayseri, Mersin, Adana, Osmaniye, Antalya, Manisa’da başlayan yangınlar kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Türkiye 2 gündür yangın felaketiyle karşı karşıya. Dün başlayan ve etkileri hala devam eden yangınları söndürme çalışmaları devam ediyor. Kocaeli, Kütahya ve Muğla’da da başlayan yangınlarla beraber Türkiye’de şu an 7 il alevlere teslim olmuş durumda. Meydana gelen yangınlarda şimdiye kadar 4 kişi hayatını kaybetti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iki günde 17 ilde 58 orman yangını çıktığını, 7 ildeki 20 yangının sürdüğünü açıkladı.

YANGINLARDA SON DURUM

Bakan Pakdemirli il il yangınlarda son durumu paylaştı.

Pakdemirli şunları söyledi:

“Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız; cansiparene, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz. Tüm Türkiye’nin duaları bizimle. Canımız yanıyor. Söndüreceğiz.”

CHP’DEN SON DURUMA İLİŞKİN AÇIKLAMA

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç Twitter’dan yangınlarda son duruma dair açıklama yaptı:

“İçişleri Bakanı Sn. Soylu’yla görüştüm. Ülkemizin çeşitli yerlerinde çıkan orman yangınlarının bir sabotaj sonucu çıktığına dair istihbarat bilgisine henüz ulaşılamadığını söyledi. Yangınların aşırı sıcak dolayısıyla çıkabileceğini düşündüklerini ifade etti. Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız bölgede çalışmalara devam ediyor. Tüm ekipler canla, başla yangınlara müdahale ediyor. Yangınların bir an önce söndürülmesini temenni ediyoruz.”

MERSİN’DE 2 NOKTADA YANGIN

Mersin’in Aydıncık ilçesinde dün başlayan orman yangını, ikinci gününde devam ediyor. İlçeye bağlı Pembecik Mahallesi’nde öğle saatlerinde başlayan ve yerleşim yerlerini de tehdit eden yangın, poyrazın etkisiyle hızla büyüdü. Tedbir amaçlı 5 köyün boşaltılmasına neden olan yangına, dün havanın kararmasından dolayı havadan müdahaleye ara verildi.

Poyrazın şiddetli olması nedeniyle havadan müdahalenin güçlükle gerçekleştiği belirtildi. Karadan ve havadan yangına müdahale devam ederken. Yangının, Aydıncık ilçe merkezindeki yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladığı öğrenildi. Öte yandan Bozyazı ilçesindeki yangının gece saatlerinde kontrol altına alındığı belirtildi.

Silifke ilçesinin İmamuşağı Mahallesi’nde bulunan Boğsak Koyu’ndaki ormanlık alanda da yangın çıktı. Etkili olan rüzgar nedeniyle alevler kısa sürede yayılınca sahil yakınlarındaki çadır kamplar ve evler tahliye edildi. Bölgeye çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi.

Mersin’deki orman yangınlarıyla ilgili sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor. Aydıncık Soğuksu kesiminde çıkan orman yangınında iki çobanın kayıp olduğu öğrenildi. Evlerin boşaltıldığı Yapal köyünde ise jandarma ekiplerince bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

OSMANİYE YANGININDA 5 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Gece boyu karadan devam çalışmalara, havanın aydınlanmasıyla havadan da destek verilmeye başlandı. İlçeye bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında çıkan yangın, ikinci gününde poyrazın da etkisiyle devam ediyor. Dün havanın kararması nedeniyle ara verilen havadan müdahaleye günün ışımasıyla birlikte tekrar başlandı. Yerleşim yerlerine sıçrayan, evlerin ve bahçelerin yandığı, ahırlardaki hayvanların da öldüğü yangın, gece karadan yapılan müdahaleye rağmen kontrol altına alınamadı. Poyrazın etkisiyle hızla büyüyen yangını söndürmek için ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor. Öte yandan Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangını ise gece saatlerinde kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangınını çıkardığı şüphesiyle gözaltına alınan 6 kişinin sorgusunun ise devam ettiği bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın aktarımına göre, Osmaniye’de dün çıkan ve kontrol altına alınan Dereobası mevkisindeki orman yangınıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı.

ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan yangın 2 gündür söndürülmeye çalışılıyor. Manavgat’ın Yeniköy mahallesinde başlayan ve büyüyerek 4 farklı noktada gün boyu ilerleyen yangına müdahale devam ediyor. Gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin’e kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşı jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı. 3 yurttaş hayatını kaybetti.

Antalya’da çıkan yangında hayvanlar böyle görüntülendi:

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, devam eden yangında yeni gelişmeleri aktardı. 34 mahallenin zarar gördüğünün söyleyen Böcek, “10 jeneratör ile mahallelere su verme çalışmaları sürüyor. Manavgat’ın 106 mahallesinden 37’sine şu ana kadar su verildi. 69 mahalleye de su verme çalışmaları sürüyor. Elektrik olmadığı için su vermekte zorlanıyoruz. Arazöz ve jeneratör takviyelerimiz devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Muhittin Böcek’in açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

“İstanbul’dan 10 araç 100 personel, Konya’dan 11 araç, Burdur’dan 8 araç, İzmir, Ankara, Mersin ve Isparta’dan 6’şar araç, Eskişehir ve Muğla’dan üçer araç çalışmalara destek veriyor. Bölgede su en önemli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Çevre Sağlığı Daire Başkanlığımız su taşımak için 17 adet 400 litrelik vekto hizmeti aracı, 24 adet 100 litrelik su ve personel taşıma aracı, 2 paletli iş makinesi, makina taşıma tırı, 3 arazöz ve 66 personel ile takviye yapıyor. 18 mahalle boşaltıldı. Şu ana kadar 34 mahallemiz zarar gördü. 213 araç ve 481 personel ile yangın söndürme çalışmalarına destek veriyoruz.”

ADANA

Adana’nın Kozan ilçesinde çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Adana Valisi Süleyman Elban, Kozan ilçesinde çıkan orman yangın nedeniyle 5 köydeki vatandaşların tahliye edildiğini, 2 köyde ise tahliye için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Adana’nın Kozan ilçesinde ikinci orman yangını başladı, bölgede çalışma başlatıldığı öğrenildi.

KOCAELİ

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.

Körfez’in Yavuz Sultan Selim Mahallesi mevkiindeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın kısa sürede büyüdü.

Kocaeli ili Körfez ilçesi Yenikent mevkiinde bugün saat 13.20’de çıkan orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor.

KÜTAHYA

Kütahya’nın Emet ilçesinde orman yangını çıktı. Samrık köyü yakınlarındaki karaçam alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

MARMARİS

Muğla’nın Marmaris ilçesinde geçen ay orman yangını çıkan bölgeye yakın bir bölgede yangın başladı. Olay yerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı kara ve hava araçları sevk edildi. Yangının Marmaris’in Siteler ve Armutalan mahalleleri arasında çıktığı belirtiliyor.

Bodrum’un Güvercinlik bölgesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede büyüdü. Alevler yerleşim noktalarına yakın bir noktada yükseliyor.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı: “(Marmaris’teki orman yangını) Derhal soruşturma başlatılmış olup, yangın tüm yönleriyle ve titizlikle incelenmektedir”

BODRUM

Bodrum’da çıkan yangına ilişikin soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, Güvercinlik-Kuyucak mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Bodrum’daki yangının kısmen kontrol altına alındığı duyuruldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris’teki yangında 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Pakdemirli, “Marmaris’te maalesef bir canı, vatandaşımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.” ifadelerini kullandı.

MANİSA

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı tarihi Darkale Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda akşam saatlerinde yangın başladı. Yangının başlaması üzerine vatandaşlar ve jandarma ekipleri ilk müdahaleyi yaparken, Orman İşletmeye bağlı 8 arazöz de söndürme çalışmalarına başladı. Ekipler, yerleşim yeri yakınında çıkan yangını kontrol altına almak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Manisa’da akşam saatlerinde başlayan yangın kontrol altına alındı. Bakan Pakdemirli bölgede soğutma çalışmalarına devam edildiğini açıkladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AYDIN

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Didim’in batısında bulunan Fener mevkiinde de yangın çıktığını söyledi. TELE 1’e konuşan Atabay, “Yangının çıktığı yer makilik bir alan. Yarım saat evvel başladı. Oldukça açık bir alan. Kısmen siteler var. Yaşam alanlarına sıçramadı şimdilik. Yangına müdahalemiz başladı. Kontrol altına alınabilir bir yangın. Ama rüzgar yön değiştirirse imkansız olur.” dedi.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kontrol altına alındı.

KİLİS

Kilis’in Gülbaba ve Demirciler köyü orasındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına 8 arazöz, 3 su tankı, 3 dozer, 10 itfaiye, 70 işçi, 5 teknik personel ile müdahale edildi.

TELE 1’e konuşan CHP Kilis İl Başkanı Mehmet Akif Perker, Kilis’in Demirciler mevkiinde çıkan yangının kontrol altına alındığını söyledi. Perker, “Soğutma işlemi devam ediyor.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Kilis’teki yangına ilişkin olarak açıklama yaptı. Pakdemirli, “Kilis yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor.’’ ifadelerini kullandı.

KARAMAN

Karaman’da çıkan yabngında, 5 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü öğrenildi. Vali Mehmet Alpaslan Işık, bir kişinin bahçesindeki otları temizlemek için yaktığı ateşin ormana sıçraması sonucu yangının çıktığı üzerinde durduklarını söyledi.

KAYSERİ

Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı’nda çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları, 100 kişilik ekiple sürdürülüyor.

Manavgat’ta orman yangını | Üç yurttaş hayatını kaybetti

PAKDEMİRLİ AÇIKLAMA YAPTI

Pakdemirli, Tiwtter hesabından son iki gündeki orman yangınlarına dair bilgileri paylaştı. Bakan, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye geneli 28-29 Temmuz tarihlerinde 17 ilimizde toplam 58 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 38 tanesini kontrol altına aldık.

Adana, Antalya, Kayseri, Kütahya, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere 7 ilde toplam 20 yangını kontrol altına alma çalışmalarımız devam ediyor.

Yangınları kontrol altına almak için; 2 İHA, 3 Uçak, 38 Helikopter, 1 İnsansız Helikopter, 680 Arazöz ve 4.000 personelimiz görevde.

Bu süreçte tüm zor şartlara rağmen var gücüyle çalışan orman kahramanlarımıza, onları destekleyen tüm kamu kurumlarımıza, belediyelerimize, özel sektörümüze ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”

BAKANLAR BİLGİLENDİRME YAPTI

Öte yandan, Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Orman Yangını Yönetim Merkezi’nde gazetecileri yangınlarla ilgili bilgilendirdi.

Bakan Pakdemirli, ülke genelindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale edildiğini belirterek, “3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve 4 bin personelle yangınlarla mücadele ediyoruz.” dedi.

Yangınların mutlaka kontrol altına alınacağına değinen Pakdemirli, ciddi bir koordinasyon kurduklarını bildirdi.

Yangınlarda oluşan hasarlarla ilgili bilgi veren Pakdemirli, “Hasarlarla ilgili ilk tespitlerimize göre, 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var.” diye konuştu.

Pakdemirli, zarar tespitlerinin devam edeceğine değindi.

Muğla’nın Milas ilçesindeki yangın hakkında konuşan Pakdemirli, “Güvercinlik’te bir otelin boşaltılması söz konusu oldu ve tahliye başladı” ifadesini kullandı.

Pakdemirli, “Yangınların sebebiyle ilgili çok yönlü soruşturma ve araştırma ilgili kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle yapılıyor.” dedi.

Osmaniye, Mersin, Adana yanıyor! Evler boşaltıldı

BÖLGEDEKİ HASARLAR TESPİT EDİLİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bölgede incelemelere katıldığını belirtti.

Manavgat’taki orman yangınına ilişkin Kurum, “Yangının söndürüldüğü alanlarda hasar tespit çalışmalarını başlattık.” dedi.

Tüm kurumların yangınla mücadele çalışmasına katıldığını vurgulayan Kurum, “Devletin tüm imkanları Antalya’mız için, Manavgat’ımız için seferber edilmiş durumda. Tüm ekiplerimiz sahalarda.” ifadesini kullandı.

Yerleşim yerlerindeki hasarlar hakkında bilgi veren Kurum, “76 yapı, 155 bağımsız bölüm incelendi ve bu çerçevede 77 bağımsız bölümün yanarak acil ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespiti yapıldı.”

VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da dünden itibaren yangın bölgesinde olduklarını ve çalışmaları yakından takip ettiklerini bildirdi. Yangının çıkış nedenleri ile ilgili çalışma yürütüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm birimlerimiz bu yangınların neden çıktığıyla ilgili gerekli soruşturmayı yapıyor” dedi.

Bir yandan söndürme çalışmaları sürerken, diğer taraftan da yardım çalışmaları yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, “6 noktada Kızılay sıcak yemek servisi yapıyor, diğer giyecek gibi acil ihtiyaçların karşılanması için muhtarlarla bir iletişim ağı oluşturuldu. Vatandaşlarımıza yardımları zamanında ulaştırmak için AFAD’ın koordinasyonunda bir lojistik merkezi oluşturuldu.” diye konuştu.

Marmaris de cehennemi yaşıyor! 1 kişi hayatını kaybetti

BAKAN GÜL: TİTİZLİKLE İNCELENİYOR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter’dan açıklama yaparak “Cennet vatanımızda çıkan yangınların kaynağı ve sebebi başsavcılıklar tarafından her yönüyle araştırılmaktadır. Bütün ihtimaller titizlikle inceleniyor, ilgili tüm kurumlarca gerekli adımlar hassasiyetle atılıyor” dedi.

İZMİR VE BALIKESİR’DE ORMANLARA GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ciğerlerimizi yakan yangınları büyük bir üzüntü ile takip ediyorum. İzmir’de ormanlara girişler Valilikçe yasaklandı. Belediye ekiplerimiz teyakkuz halinde. Şüpheli bir durumla karşılaşırsanız emniyetle ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ormanlarımızı birlikte koruyalım” dedi.

Konuyla ilgili Balıkesir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

Meteoroloji Müdürlüğünden alınan hava tahmini raporlarında sıcaklık değerlerinin artacağı belirtildiğinden, önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle, mevsimsel veya insani faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek, 30 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ormanlık alanlarda meydana gelebilecek orman yangınlarına karşı giriş çıkışların yasaklanması kararlaştırılmıştır.

Orman Bölge Müdürlüğünce yangın yönünden tehlikeli alanlarla, mutlak korunması gerekli kıymetli alanlara girişçıkışlar, 6831 Sayılı Yasanın 74. maddesi uyarınca Valilik oluru alınmak suretiyle kısıtlanacak veya yasaklanacaktır.

Acil durumlarda ise sözlü talimatlar uygulanacak, takiben en kısa sürede yazılı olura dönüştürülecektir. Belirtilen piknik yapılacak alanlar ile 30. Maddesinde belirtilen girişi yasaklanan tehlikeli ve kıymetli alanların kontrolü Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü ve/veya Orman İşletme Müdürlükleri ile Jandarma Komutanlıklarınca sağlanacaktır.

Ormanlık alanlar ile ormanlık alanların civarında izin verilen yerlerde (ormanlık alanlarda önceden belirlenerek ilan edilen kamp yerleri hariç) 31.10.2021 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılmasına saat 20.00den sonra müsaade edilmeyecektir

Ayrıca, enerji nakil hatlarından çıkabilecek orman yangınlarına karşı TEİAŞ ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından her türlü tedbirlerin alınması, alınan kararlar arasında yer aldı.

Yangın kabusu! Türkiye’nin dört bir yanı alev alev

SARAY’DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Orman yangınları milli felakettir. Kurumlar eşgüdümle mücadele veriyor. Savcılıklar yangınların sebeplerini inceliyor” dedi.

Twitter’dan açıklama yapan Kalın şu ifadeleri kullandı:

“Orman yangınları milli bir felakettir. Tüm kurumlarımız eşgüdüm halinde yoğun bir mücadele veriyor. Savcılıklar yangınların sebeplerini çok yönlü olarak inceliyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Çalışmalar aralıksız devam edecek.”

ERDOĞAN BAKANLARLA GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu bildirdi.

DIŞİLERİ: YUNANİSTAN, İHTİYAÇ HALİNDE YARDIMA HAZIR OLDUKLARINI İLETTİ

Dışişleri Bakanlığı, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bugün Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak, Türkiye’nin farklı yerlerinde devam etmekte olan yangınlar için geçmiş olsun dileklerini ileterek ihtiyaç olması halinde yardıma hazır olduklarını ifade etmiştir. Sayın Bakanımız, Dendias’a teşekkür etmiştir” açıklamasını yaptı.

İZMİR, BALIKESİR ve KKTC’DE ORMANLARA GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAKLANDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent genelinde ormanlara giriş çıkışın yasaklandığını duyurdu. Soyer, yaptığı açıklamada “Ciğerlerimizi yakan yangınları büyük bir üzüntü ile takip ediyorum. İzmir’de ormanlara girişler Valilikçe yasaklandı. Belediye ekiplerimiz teyakkuz halinde. Şüpheli bir durumla karşılaşırsanız emniyetle ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ormanlarımızı birlikte koruyalım.” ifadelerini kullandı.

Balıkesir’de ise ormanlara giriş çıkışın 3 ay süreyle yasaklandığı duyuruldu. Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre, yasak yarın başlayacak ve 31 Ekim tarihinde sona erecek.

Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de ormanlara giriş yasaklandı.