Türkiye yüzde 9,9 küçülürken Abdülkadir Selvi ekonomiyi öve öve bitiremedi!

Yayın tarihi: 1 Eylül 2020 Salı 8:38 am - Güncelleme: 1 Eylül 2020 Salı 9:43 am

Türkiye ekonomisi TÜİK verilerine göre yüzde 9.9 küçüldü. Hürriyet’in yandaş yazarı Ancak Abdülkadir Selvi, ekonomik küçülmeden de AKP iktidarına övgüler dizmeyi başardı.

Her koşulda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidara övgüler dizme konusundaki yeteneği ile bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında hem kamuoyu baskısıyla daha önce kutlanmayacağı açıklanan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın kutlanması nedeniyle hem de ekonomide açıklanan yüzde 9.9’luk küçülme nedeniyle iktidarı övdü.

Selvi de kendini tutamayıp son cümlesinde sertleşti: Yaranamazsınız!

Yazısına 2001 krizini hatırlatarak başlayan Selvi, pandemi nedeniyle tüm gelişmiş ekonomilerin Türkiye’den daha fazla küçüldüğüne işaret ederek Türkiye ekonomisiinn Erdoğan’ın güölü liderliği ve Berat Albayrak’ın isabetli kararları sayesinde bu dönemde sadece yüzde 9.9 küçüldüğünü savundu.

Ekonomideki küçülmenin ‘birilerini’ sevindirdiğini ancak o ‘birilerinin’ kimler olduğunu belirtmeyen Selvi’nin yazısı şöyle:

Koronavirüs nedeniyle ikinci çeyrekte;

– ABD yüzde 31.7,

– İngiltere 22.8,

– İspanya 22.1,

– Fransa 19.2 oranında küçülürken Türk ekonomisi 9.9 oranında küçüldü.

Türkiye 9.9 oranında küçüldü diye sevinenler var. Hatta niye çift haneli küçülme çıkmadı diye üzülenler olduğu gibi. Yapmayın, başka Türkiye yok.

Koronavirüs salgınının zirveye çıktığı ikinci çeyrek, aynı zamanda “korona çeyreği” olarak isimlendiriliyor. Uçakların uçmadığı, tedarik zincirinin kimi zamanlarda tamamen durduğu bu süreçten elbette ki Türkiye de olumsuz etkilendi. Biz ayrı bir dünyada yaşamıyoruz. Ayrı bir dünya ile ticaret yapmıyoruz.

DOĞRU KARARLAR OLMASAYDI

Ancak bu süreçte Türkiye, doğru kararlar almak suretiyle krizin etkilerini azaltmayı başardı.

1- Erdoğan’ın güçlü liderliği ile güçlü yönetim, bir siyasi istikrar sorununu gündeme getirmedi.

2- Dinamik bir kriz yönetimi uygulandı.

3- Sağlık sistemi virüsle mücadelede dünya çapında başarılı bir performans ortaya koydu.

4- Koronavirüse rağmen ekonominin çarkları durmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başta olmak üzere, ekonomi yönetimi yerinde kararlar aldı. Düşük faizli kredi ile piyasanın canlanması sağlandı. Vergi ve SGK primleri ertelendi.

5- Kısa çalışma ödeneği ile işverenin üzerindeki prim yükü azaltıldı.

6- KOBİ kredileri ile küçük esnafa can suyu sağlandı.

7- İşten çıkarma yasağı ile milyonlarca çalışanın işsiz kalmasının önüne geçildi. Çok yerinde bir karardı. Yoksa biz koronavirüsü bırakıp işsizliği konuşacaktık. 2001 krizinde en büyük patlama işsizlikte ve iflaslar nedeniyle esnafta yaşanmıştı. Türkiye, tarihinin en büyük esnaf eylemlerine sahne olmuştu.

BAKAN ALBAYRAK UMUTLU

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 9.9’luk küçülmeyi değerlendirdiği sosyal medya hesabından umutlu mesajlar verdi. “2021’e pandeminin izlerini silerek girmekte kararlıyız. V çıkışını GSYİH verilerinde göreceğiz” dedi. Koronavirüs salgını devam ettiği için dünya ekonomisi toparlanabilmiş değil. Tehlike devam ediyor. Ama üçüncü çeyrekte ekonomimiz hızlı bir büyüme trendine girdi. İhtiyatlı ama umutluyuz.