TÜRKEN-USA’nın New York’taki gökdelenin finansmanı kafa karıştırıyor!

Yayın tarihi: 14 Eylül 2023 Perşembe 8:18 am - Güncelleme: 14 Eylül 2023 Perşembe 8:19 am

Yılmaz Polat

Ensar ve TÜRGEV Vakıfları’nın ortaklaşa ABD’de kurduğu TÜRKEN- USA Vakfı’nın dünyanın en pahalı emlak kentlerinden New York- Manhattan’da yaptırdığı gökdelen öğrenci yurdu inşaatı devam ediyor.

Milyonlarca dolara mal olacak yurdun maliyetinin önemli bir bölümünün Suudi Arabistan İslam Kalkınma Bankası Fon’larından  sağlandığı ortaya çıktı.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, TÜRKEN Vakfı’nın Suudi Arabistan İslam Kalkınma Bankası’ndan 2020’de 35 MİLYON DOLAR borç aldığını duyurmuştu.

Edindiğimiz bilgilere göre, TÜRKEN-USA Vakfı  ‘yüzde 5 faizle 35 milyon doların 15 milyon dolarını’ Suudi Arabistan İslam Kalkınma Bankası İslamic Development Bank tarafından yönetilen ‘Awqaf Properties Investment Fund- Vakıf( Evkaf) Gayrimenkul Yatırım Fonu (APIF)’dan, ‘20 milyon dolarını’ da yine Bankanın bünyesinde bulunan ‘İslamic Solidarity Fund for Development – Kalkınma için İslami Dayanışma Fonu (ISFD)’dan aldı.

‘APIF Evkaf Yatırım Fonu’, gökdelen- yurt projsinin  tahmini maliyetini ‘89 milyon 60 bin dolar’ olarak bildiriyor, bunun  ‘54,6’ milyon dolarını TÜRKEN’in üstlendiğini yazıyor.

TÜRKEN Vakfı’nın 2020’den sonra Suudi İslam Kalkınma Bankası’ndan başka kredi alıp almadığı bilinmiyor.

Construction of a Dormitory Project in New York – USA | APIF (isdb.org)

APIF’nin resmi internet sayfasında Fon’un amacı, ‘Dünya çapında vakıf mülklerini geliştirip getirilerini artırarak İslami Vakıf Sünneti’ni yeniden canlandırmak ve böylece ümmetin sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak’ şeklinde açıklanıyor.

Stratejisinin ise, ‘Evkaf gayrimenkullerinin İslami Şeriat ilkelerine uygun olarak geliştirilmesi ve yatırım yapılması için finansmanın genişletilmesine dayandığı’ belirtiliyor.

APIF (isdb.org)

Buarada, 2018 yılında temeli atılan TÜRKEN-USA’nın son halini de görüntüledik.

New York’taki inşaat uzmanları maliyetin 100 milyon doların  çok üzerinde olacağını söylüyor. Yurdun sadece arazisine 15 buçuk milyon dolar ödenmişti.

Kurulduğu 2014 yılındaki vergi formunda ’24 milyon 460 bin 759 dolar’ bağış yapıldığı bilgisi var.

ABD Vergi Dairesi’ne (IRS) yapılan 2021 yılı bildiriminde TÜRKEN’in mal varlığı ‘94 milyon 636 bin 659 dolar’ olarak görünüyor.

TÜRKEN-USA Vakfı sadece ‘2014-2020’ yılları arasında ‘bir milyon 135 bin 507 ‘dolar emlak vergisi ödedi.

İnşaatın geçen yıl tamamlanacağı bildirildi, daha sonra ‘bu yıl tamamlanır’ dendi, hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl BM toplantıları sırasında yurdun açılışını yapacağı konuşuldu. Ancak görüntüler önümüzdeki yıla kaldığını gösteriyor.

 

İnşaatın ön cephesi ve VIP konuklar için rezidansların bulunduğu üst bölümlerin büyük ölçüde tamamlandığı, binanın zemin katında yer alacak magazalar, ve öteki cephelerle odalarla ilgili çok iş olduğu görülüyor.

21 katlı lüks gökdelenin giriş ve birinci katları ticari amaçlarla kullanılacak, mağazalar , restoranlar olacak.
Tek ve çift kişilik 82 odanın yanısıra VIP konuklar için rezidanslar da olacağı bildirilen dairelerde tam donanımlı mutfak, ücretsiz yüksek hızlı internet ve kablolu televizyon olacak.