TÜRKEN-USA’nın Manhattan’da gökdelen harcamaları 100 milyon doları aştı

Yayın tarihi: 7 Nisan 2023 Cuma 7:14 am - Güncelleme: 7 Nisan 2023 Cuma 7:14 am

Yılmaz Polat

Dünyanın en pahalı emlak kentlerinden olan New York’un Manhattan bölgesinde ‘TÜRKEN- USA Vakfı’nın yaptırdığı süper lüks gökdelen inşaatı için yapılan harcamalar 100 milyon doları aştı.

Ensar ve Türgev Vakıfları’ndan oluşan ‘TÜRKEN Foundation USA’ Şirketi kuruluş tarihi olan 2014 yılında 24 milyon dolarla yola çıktı.

ABD resmi belgeleri, Vakfa ‘bağış’ adı altında aktarılan paraların geçen yıl itibariyle 100 milyon doları geçtiğini gösteriyor.
TÜRKEN- ABD yöneticilerinin Adalet Bakanlığına yaptığı ‘gelir-gider’ bildirimlerinde, paranın hemen tamamının ‘öğrenci yurdu’ olacağı söylenen 7 yıldızlı bir otel ayarında yapılan süper gökdelene harcandığı görülüyor.

ABD Vergi Dairesi (IRS- 990 nolu) resmi kayıtlarına göre, son olarak ‘18 Mayıs- 30 Kasım’ 2022’ tarihlerinde TÜRGEV ve ENSAR Vakflarına ayrı ayrı ‘7 milyon 81 bin 41 cent’ ENSAR Vakfına da ‘7 milyon 81 bin 610 dolar 41 cent’ toplam ’14 milyon 163 bin 220 dolar 82 cent’  aktarıldı.
Manhattan’da inşaatı devam eden gökdelenin son durumunu görüntüledik.

İnşaatta yoğun bir çalışma olduğu görülüyor.

Binanın ‘VIP’ konuklar için ayrılan ‘Rezidans katları ve dış yüzünün önemli bölümü tamamlanmış. Rezidansların 15, 17 ve 21’nci katlarda olacağı bildiriliyor.
TURKEN-House’ (Türken-Evi) olarak da adlandırılan lüks gökdelenin giriş ve birinci katlarında mağazalar ve restoranlar olacak, ticari amaçlarla kullanılacak,
82 dairede tam donanımlı mutfaklar, ücretsiz hızlı internet ve kablolu televizyon bulunacak. Kiralar aylık 1.300 ila 3.000 ABD Doları arasında olacakmış!
Milyonlarca dolarlık gökdelen için ‘LEED Silver’ olarak adlandırılan sertifika almak hedefleniyormuş! Sertifika, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin (USGBC) verdiği itibarlı bir yeşil bina sertifikası.

İnşaatın geçen yıl ilkbaharda tamamlanması planlanmış ve tarih verilmişti ancak gerçekleşmedi.
Belgelerde ABD Adalet Bakanlığı’na Ensar ve Türgev’le ilgili bilgi verilirken , ‘Türkiye’nin Bilimsel, sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak için faaliyetlerde bulunduğu yazıyor.
Ensar’ın kamu yararına bir hayır kurumu olduğu, (çoğunlukla belediyeler ve üniversiteler) ile ortak hizmet projeleri yürüttüğü yazıyor.
Buarada, ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan Eyaleti’ndeki çifliğini 2 buçuk milyon dolara satın alan TÜRKEN Vakfı’nın çiflik için yaptığı harcamalar ise henüz bilinmiyor. ‘328 dönüm olan çifliğe yılda ’30 bin 467 dolar’ vergi ödendiğini biliyoruz.

Gökdelenin son görüntüsü