TURKEN-USA Vakfı’nın New York’a diktiği gökdelenin son hali

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 9:32 am - Güncelleme: 20 Temmuz 2022 Çarşamba 11:42 am

Ensar ve TÜRGEV Vakıfları’nın ortaklaşa ABD’de kurduğu TÜRKEN- USA Vakfı’nın dünyanın en pahalı emlak kentlerinden New York-Manhattan’da yaptırdığı milyonlarca dolarlık öğrenci yurdu inşaatı devam ediyor, rezidans katları (VIP konuklar için) çıkmaya başladı.

2018 yılında temeli atılan TURKEN-USA öğrenci yurdunun son durumunu görüntüledik. İnşaatın son günlerde hızlandırıldığı görülüyor.

Birleşmiş Milletler’e birkaç sokak ötede bulunan inşaatın 2022 yılında tamamlanacağı bildirilmişti. Binayı yapan inşaat şirketi ‘CNY RESIDENTIAL LLC’ sözleşmesinin ihlal edildiği ve ‘5 milyon 307 bin 310’ dolarlık ücretinin ödenmediği gerekçesiyle New York Mahkemesi’nde TÜRKEN aleyhine haciz davası açmıştı.

Dava dosyasında 24 Kasım 2020 itibariyle ‘işçilik, hizmet ve malzemelerin mutabık kalınan fiyat ve değerinin 30 milyon 200 bin 368 dolar 80 sent’ olduğu anlatılıyor, şirkete ‘5 milyon 140 bin 551 dolar 49 sentin’ ödenmediği yer alıyor.

TÜRKEN Vakfı ‘CNY RESIDENTIAL LLC Şirketi’nin binaya ipotek koydurmasıyla durma noktasına gelen inşaat için ‘FAST TRACK CONSTRUCTION’ adlı inşaat şirketiyle anlaştı. FAST TRACK şirketi inşaatın kalan kısmını üstlendi.

Sadece arazisine ‘15 buçuk milyon dolar’ ödenen‘TURKEN-House’ (Türken-Evi) olarak da adlandırılan lüks gökdelenin giriş ve birinci katları ticari amaçlarla kullanılacak, mağazalar , restoranlar olacak.
Tek ve çift kişilik 82 odanın yanısıra VIP konuklar için rezidanslar da olacağı bildirilen dairelerde tam donanımlı mutfak, ücretsiz yüksek hızlı internet ve kablolu televizyon olacak.

Kesin olmamakla birlikte oda ücretlerinin ‘1.500 dolarla 3 bin dolar’ arasında olacağı bildiriliyor.
Yurdun açılışını yapacak olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl New York’a yaptığı ziyaret sırasında Vakıf Başkanı Behram Turan ve yöneticilerle görüşmüş, inşaatla ilgili bilgi almıştı.

‘Turken-USA’ Vakfı, TÜRGEV adına Bilal Erdoğan, ENSAR Vakfı adına da İsmail Cenk Dilberoğlu tarafından ABD’de 2014 yılında Delaware Eyaleti’nde kuruldu. Vakfın New York ve Pensilvanya’da da temsilciliği bulunuyor.

Behram Turan’ın başkanlığını yaptığı TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu Halil Mutlu ile Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi isimler bulunuyor.

21 katlı binanın kaç milyon dolara mal olacağı belirsiz. Vakıf yöneticilerinden bugüne kadar bir açıklama yapılmadı.

ABD resmi kayıtlarında sadece 2014-2018 yılları arasında ‘hibe, bağış ve katkı’ adı altında vakfın gelirinin 58 milyon 74 bin dolar olduğu görülüyor. Daha sonraki yıllarda vakfa giren para ve ödenen vergi konusunda henüz bir bilgi yer almıyor.