TÜRKEN-USA Vakfı’nın ABD’deki mal varlığı 100 milyon doları aştı

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2023 Cuma 11:24 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2023 Cuma 3:31 pm

Yılmaz Polat

TÜRKEN-ABD (TURKEN-USA) Vakfı’nın Milyonlarca Dolarlık son vergi beyanına ulaştık.

ABD Vergi Dairesi (IRS- 990 nolu) resmi kayıtlarına göre,TÜRKEN Vakfı 2022 yılı vergi beyanında 2021 yılındaki ABD’deki mal varlığını ‘94 milyon 636 bin 659 dolar’ olarak bildirdi.
Yedi sayfa ve eklerden oluşan resmi belgede TÜRKEN-USA Vakfına sadece 2021 yılında ‘18 milyon 984 bin dolar’ aktarıldığı görülüyor.
ABD Vergi Dairesi (IRS- 990 nolu) resmi kayıtlarına göre, ‘18 Mayıs- 30 Kasım’ 2022’ tarihlerinde de TÜRGEV ve ENSAR Vakflarına ayrı ayrı ‘7 milyon 81 bin 41 cent’ ENSAR Vakfına da ‘7 milyon 81 bin 610 dolar 41 cent’ toplam ’14 milyon 163 bin 220 dolar 82 cent’  aktarıldı.

Böylece son 2 yılda Vakfa bağış adı altında giden miktar ‘33 milyon 147 bin 220 dolar.’

ABD Adalet Bakanlı’nın resmi belgelerinde , 2017-2021 yılları arasında bağış adı altında aktarılan miktar da toplam ‘38 milyon 11 bin 750 dolar’ olarak görünüyor.
Buna Michigan Eyaleti’nde satın alınan ünlü boksör Muhammed Ali’nin çifliği dahil değil.
‘328 dönüm olan çifliğe yılda ’30 bin 467 dolar’ vergi ödeniyor.
Dünyanın en pahalı emlak kentlerinden olan New York’un Manhattan bölgesinde ‘TÜRKEN- USA Vakfı’nın yaptırdığı süper lüks gökdelen inşaatı devam ediyor.
Ensar ve Türgev Vakıfları’ndan oluşan ‘TÜRKEN Foundation USA’ Şirketi kuruluş tarihi olan 2014 yılında 24 milyon dolarla yola çıktı.

TÜRKEN- ABD yöneticilerinin Adalet Bakanlığına yaptığı ‘gelir-gider’ bildirimlerinde, paranın hemen tamamının ‘öğrenci yurdu’ olacağı söylenen 7 yıldızlı bir otel ayarında yapılan süper gökdelene harcandığı görülüyor.
Manhattan’da inşaatı devam eden gökdelenin son durumunu görüntüledik.
İnşaatta yoğun bir çalışma olduğu görülüyor.
Binanın ‘VIP’ konuklar için ayrılan ‘Rezidans katları ve dış yüzünün önemli bölümü tamamlanmış.
Rezidansların 15, 17 ve 21’nci katlarda olacağı bildiriliyor.
TURKEN-House’ (Türken-Evi) olarak da adlandırılan lüks gökdelenin giriş ve birinci katlarında mağazalar ve restoranlar olacak, ticari amaçlarla kullanılacak,
82 dairede tam donanımlı mutfaklar, ücretsiz hızlı internet ve kablolu televizyon bulunacak. Kiralar aylık 1.300 ila 3.000 ABD Doları arasında olacakmış!

Milyonlarca dolarlık gökdelen için ‘LEED Silver’ olarak adlandırılan sertifika almak hedefleniyormuş! Sertifika, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin (USGBC) verdiği itibarlı bir yeşil bina sertifikası olarak takdim ediliyor.

Belgelerde ABD Adalet Bakanlığı’na Ensar ve Türgev’le ilgili bilgi verilirken , ‘Türkiye’nin Bilimsel, sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak için faaliyetlerde bulunduğu yazıyor.
Ensar’ın kamu yararına bir hayır kurumu olduğu, (çoğunlukla belediyeler ve üniversiteler) ile ortak hizmet projeleri yürüttüğü yazıyor.
ABD Adalet Bakanlığı’na verilen vergi bildiriminde, ‘yabancı bir hükümet, yabancı siyasi parti veya başka bir yabancı müdür tarafından denetlenip, finanse edilip edilmediğine’ ilişkin sorunun bulunduğu bölümün ‘NO-HAYIR’ olarak işaretlendiği görülüyor!
Vergiden muaf statüde olan ve bağışçıları hiçbir zaman açıklanmayan milyonlarca dolarlık mal varlığıyla ABD Medyası’nın bile dikkatini çeken Türken Vakfı, bağış yapıyor!
Türken-USA New York’ta bulunan ‘Albanian Islamic Cultural Center- Arnavut İslam Kültür Merkezi ’ adlı kuruluşa bağlı ‘Miraj İslam Okuluna’ ‘eğitim bağışı’ adı altında yüzbinlerce dolar bağışladı.
ABD Adalet Bakanlığı resmi belgelerine göre, Miraj İslam Okuluna yapılan çeşitli yıllara ait bağış miktarları şöyle: ‘312 bin, 300 bin-353 bin, 573 bin, 100 bin dolar’

Arnavutluk Kültür Merkezi’nin TURKEN Yönetim Kurulu üyesi Zulkarneyn Vardar tarafından kurulduğunu belirtelim.
Buarada milyon dolara filarmoni Orkestrası kuran Serhat Kaan’ın da Türken Vakfı Direktörü olduğunu hatırlatalım. (Serhat Kaan’ın babası Ali Kaan Trabzon AKP yöneticisi ve Müsiad Başkanlığı yaptı)

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim kadrosunda yabancısı olmadığımız isimler bulunuyor.