TÜRKEN-USA Vakfı’na ait New York’taki gökdelenin son hali

Yayın tarihi: 12 Nisan 2022 Salı 12:44 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2022 Salı 12:44 pm

Yılmaz Polat

Ensar ve TÜRGEV Vakıfları’nın ortaklaşa ABD’de kurduğu TÜRKEN- USA Vakfı’nın dünyanın en pahalı emlak kentlerinden New York- Manhattan’da yaptırdığı milyonlarca dolarlık öğrenci yurdu inşaatının rezidans katları (VIP konuklar için) çıkmaya başladı.

2018 yılında temeli atılan TURKEN-USA öğrenci yurdunun son durumunu görüntüledik. Son iki yılla karşılaştırıldığında inşaatın yavaş ilerlediği görülüyor.

Başta İstanbul ve öteki büyük belediyeler el değiştirdikten sonra vakıflara bağış adı altında verilen milyonlarca doları kesmesi ve Kızılay üzerinden ABD’deki TÜRKEN Vakfına para aktardığının anlaşılmasından sonra vakfın maddi sıkıntı yaşadığı anlaşılıyor.

Birleşmiş Milletler’e birkaç sokak ötede bulunan inşaatın 2022 yılında tamamlanacağı bildirilmişti. İnşaatın önündeki tabelada da 2018 yılında temeli atılan lüks yurdun 2022 yılında bitirileceği yazıyor. Ancak uzmanlar inşaatın bu haliyle bu yıl içinde bitirilemeyeceğini söylüyor.

Yurdun açılışını yapacak olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl New York’a yaptığı ziyaret sırasında Vakıf Başkanı Behram Turan ve yöneticilerle görüşmüş, inşaatla ilgili bilgi almıştı.

TÜRGEV adına Bilal Erdoğan, ENSAR Vakfı adına da İsmail Cenk Dilberoğlu tarafından ABD’de 2014 yılında Delaware Eyaleti’nde kurulan ‘Türken-USA’ Vakfı, ‘General Contractor CNY LLC’ ve ‘IBK Constructıon LLC’ inşaat şirketiyle çalışıyor. Vakfın New York ve Pensilvanya’da da temsilciliği bulunuyor.

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu Halil Mutlu ile Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi Bilal Erdoğan’ın Kartal imam hatip okulundan arkadaşları ile Ömer Faruk Albayrak ve Behram Turan gibi isimler bulunuyor. Ensar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Bacacı, aynı zamanda TÜRKEN Yönetim Kurulu’na da üye.

Sadece arazisine ‘15 buçuk milyon dolar’ ödenen New York ve çevresinde daha mütevazi bir bölge yokmuş gibi ‘yurt ‘ adı altında Manhattan’da 21 katlı ‘gökdelen’ yaptırmasının bugüne kadar mantıklı bir açıklaması olmadı. Yakın çevresinde bir üniversite  yok. Öğrencinin cebindeki harçlık yol parasını bile karşılamaz. Binanın ileride (otel gibi) başka ticari amaçlar için kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.
21 katlı bina kaç milyon dolara  mal olacağı konusu da belirsiz. Vakıf yöneticilerinden bugüne kadar bir açıklama yapılmadı.

ABD resmi kayıtlarında sadece 2014-2018 yılları arasında ‘hibe, bağış ve katkı’ adı altında vakfın gelirinin 58 milyon 74 bin dolar olduğu görülüyor. Daha sonraki yıllarda vakfa giren para ve ödenen vergi konusunda henüz bir bilgi yer almıyor.

Ensar ve TÜRGEV’in ortaklaşa kurduğu, Türken Vakfı, ayrıca 2016’da vefat eden dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan Eyaletindeki çiftlik evini de 2 buçuk milyon dolara satın almıştı. https://tele1kitap.com/urun/ensar-ve-turgevin-bilinmeyen-kardesi-turken-usa/