TÜRKEN-USA Vakfı inşaatı cezalar nedeniyle durdu

Yayın tarihi: 7 Haziran 2021 Pazartesi 7:29 am - Güncelleme: 7 Haziran 2021 Pazartesi 7:48 am

Yılmaz Polat

TÜRKEN-USA ( ABD) Vakfı’nın New York’ta on milyonlarca dolarlık gökdelen inşaatı cezalar nedeniyle durdu.

Ensar ve Türgev Vakıfları’nın ortaklaşa ABD’de kurduğu ‘TÜRKEN- USA’ Vakfı dünyanın en pahalı emlak kentlerinden New York- Manhattan’da sadece yerini 20 milyon dolara satın alıp yerine yaptırdığı 21 katlı gökdelen inşaatı kuralları ihlal, şikayetler ve verilen cezalar nedeniyle durdu.

TÜRGEV adına Bilal Erdoğan, ENSAR Vakfı adına da İsmail Cenk Dilberoğlu tarafından ABD’de 2014 yılında kurulan ‘Türken-USA’ Vakfı, ‘General Contractor CNY LLC’ ve ‘IBK Constructıon LLC’ inşaat şirketiyle çalışıyor.

Manhattan’da ‘300 East 41st Street, New York, NY’ adresindeki gökdelen inşaatının temeli 2018 yılında atıldı.

İnşaat hızla ilerlerken ‘New York Belediyesi İnşaat Dairesi’ geçen yıl Ocak ayında yaptığı kontrollerde kural ihlalleri nedeniyle ‘inşaatı durdurma’ kararı aldı. Mahkemelik olan Türken Vakıf çok sayıda para cezasına çarptırıldı.

On milyonlarca dolara malolacak gökdelen inşaatında son bir yıldır bir ilerleme olmadığı görülüyor.

Gözlemciler son aylarda vakfa para akışı olmadığını maddi sıkıntı içinde olduğunu bildiriyor.

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu Halil Mutlu ile Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi Bilal Erdoğan’ın Kartal imam hatip okulundan arkadaşları ile Ömer Faruk Albayrak ve Behram Turan gibi isimler bulunuyor. Ensar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Bacacı, aynı zamanda TÜRKEN Yönetim Kuruluna da üye.

Türken’in New York ve çevresinde daha mütevazi bir bölge yokmuş gibi ögrenci yurdu olarak Manhattan’da 21 katlı gökdelen yaptırmasının bugüne kadar mantıklı bir açıklaması olmadı. Yakın çevresinde bir üniversite yok. Öğrencinin cebindeki harçlık yol parasını bile karşılamaz. Tabii ‘VIP’ öğrenciler değillerse!

Ensar ve TÜRGEV’in ortaklaşa kurduğu, New York merkezli Türken Vakfı, 2016’da vefat eden dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan Eyaletindeki çiftlik evini 2 buçuk milyon dolara satın almıştı.

Kurulduğu Delaware Eyaleti’nde 2014 yılındaki vergi formunda ’24 milyon 460 bin 759 dolar’ bağış yapıldığı bilgisi var. 2017 yılına kadar toplam geliri ‘54 milyon 250 bin dolara’ yükseliyor. Emlak vergisi ise yılda 158 bin dolar görünüyor.

Bilal Erdoğan ve Dilberoğlu, iki vakıf temsilcisi olarak, Amerika’nın Delaware Eyalet Dışişleri Bakanlığına ‘Turken Foundation, Inc’ için gönderilen 15 maddelik 4 sayfa ‘kuruluş belgesi’ başlıklı müracaat formunda, Türken Vakfı’nın amaçlarını sıralıyor, ‘Türk ve Müslüman öğrencilere güvenli, destekleyici, kültürel uygun konut sağlaması’ taahhüdünde bulunuyorlar.